Belföld

Felhőszakadás, zivatar, jégeső – péntekre is riasztást adtak ki

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 7:04

A Dunántúl keleti része készülhet a villámárvizekre. A nyugati határnál pedig a szél fog száguldozni.

A Dunántúl keleti részére riasztást, az ország nagy részére pedig figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálata péntekre a zivatarok és felhőszakadások miatt. Leginkább az ország középső részén kell számítani nagy esőzésekre. Az ország nyugati határánál pedig az erős, hetven kilométer per órát is meghaladó széllökések miatt van érvényben riasztás.  

Délelőtt jellemzően az Északi-középhegység térségében, a déli óráktól már a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti területein, kora délutántól az Alföldön is kialakulhatnak zivatarok, amiket felhőszakadás, valamint viharos széllökések és jégeső is kísérhet – közölte az OMSZ.

A zivatarok mellett az ország legnagyobb részén napos, gomolyfelhős idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 30 fok között valószínű, de a Tiszántúlon 31, 33, a Nyugat-Dunántúlon 21, 22 fok is lehet. Késő estére 19 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Egy nappal korábban annyi eső zúdult csütörtök délután Budapest belvárosára, hogy még az aknafedeleket is kilőtte a felfelé törő víz, és a meteorológus arra figyelmeztetett, hogy a napokban lehet még számítani hasonlóan nagy mennyiségű esőre. Hogy mi is pontosan a villámárvíz

Szerdán volt, ahol fákat döntött ki, máshol az utcákban hömpölygött az esővíz. A délután érkezett hirtelen vihar leginkább a fővárost és környékét, Dunakeszit, Fótot és Csömört tépázta meg, de Egerben is komoly károkat okozott. 

Nyitókép:  Suzana Topita / GettyImages

#Belföld#Időjárás#zivatar#riasztás#figyelmeztetés#felhőszakadás

Címlapról ajánljuk