Belföld

Tolvajok, rossz kórházak és homofóbia – erre figyelmeztetik a Magyarországra érkező turistákat

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. június 10. 6:52

A koronavírus-járvány lecsengésével újra tömegesen jönnek a turisták. Megnéztük, hogy nyugati kormányok milyen tanácsokkal látják el a hozzánk érkező honfitársaikat. Nem csak a túlszámlázó éttermekre és bárokra figyelmeztetnek! 

A Magyarországra utazó turistáknak a covidot és az ukrán háborút leszámítva nem kell különösebben aggódniuk, de nem árt, ha néhány dologra odafigyelnek. Ez derül ki az amerikai, kanadai, ausztrál és brit külügyminisztérium által közzétett utazási tanácsokból, amit a hazánkba érkező állampolgáraiknak állítottak össze.

A leírások szerint 

  • Budapest tömegközlekedése „tökéletes” és „olcsó”, 
  • a közbiztonság a turistákra vadászó tolvajokat és csalókat leszámítva általában jó,
  • az állami egészségügyi rendszertől tartani kell, 
  • vezetni veszélyes lehet, 
  • a meleg turistáknak pedig jól meg kell gondolniuk, hogy vállalják-e a magyarországi utazást.

A közbiztonság jó, de…

Megnyugtató lehet a nyugati turisták számára, hogy Magyarországon elég jónak számít a közbiztonság, ugyanakkor a külügyminisztériumok arra figyelmeztetik az ide látogató embereket, hogy a lopás gyakorinak számít, főleg a turisták körében népszerű, zsúfolt helyeken.

A budapesti amerikai nagykövetség oldalán található figyelmeztetés szerint sok bejelentést kaptak vonatokon – főleg a Bécs és Budapest között közlekedő járatokon –, valamint a vasútállomásokon elkövetett lopásokról. 

Kiemelték, hogy a Keleti pályaudvar és annak közvetlen környéke ilyen szempontból különösen veszélyes helynek számít. A figyelmeztetésből az derül ki, hogy a külföldi turistákra vadászó tolvajok különösen kedvelik az 1-es és 3-as metrót, a 2-es, valamint a 4-es, 6-os villamosokat és a 7-es buszt, valamint az olyan amerikai gyorséttermeket, mint a McDonald’s, a Burger King vagy a Pizza Hut. 

A kanadai külügyminisztérium emellett autólopásokra és országúti rablásokra is felhívja a figyelmet, és arra szólítja fel az ide látogató embereket, hogy legyenek gyanakvóak, ha az út szélén lapos kerékkel, füstölgő motortérrel álló autósokat látnak, mert lehet, hogy a jelenet rablók csapdája, akik így próbálják megállítani és kirabolni őket.

Tolvajok, rossz kórházak és homofóbia - erre figyelmeztetik a Magyarországra érkező turistákat
A Váci utca, 2021-ben. Fotó: Robert Michael/picture alliance via Getty Images

Emellett minden fent említett ország felhívja a figyelmet a túlszámlázó éttermekre és bárokra, ahol óriási összegről szóló számlát állítanak ki a gyanútlan vendégeknek, és akár erőszakkal kényszerítik az áldozatokat annak kifizetésére. Ugyanitt jelzik, a turisták soha ne kérjenek meg taxisokat arra, hogy bárokat és éttermeket ajánljanak nekik, és vigyázzanak azokkal a szép, fiatal nőkkel is, akik különböző bárokba akarják becsábítani őket.

Visszatérő elem az a figyelmeztetés is, hogy az ide utazók soha ne fogadjanak el idegenektől italokat, mert azokban drogok lehetnek.

Budapest tömegközlekedése tökéletes

A tömegközlekedés remek, a fővároson kívül azonban már nem annyira megbízható. Legalábbis ezt álltja az ide utazó amerikaiaknak külügyminisztériumuk, ami szerint „Budapest villamos-, metró- és buszközlekedése megbízható”. A vonatközlekedésről már nincsenek olyan jó véleménnyel, arról azt írják, hogy „általában megbízható”.

A britek kicsit már kritikusabbak a budapesti tömegközlekedéssel: tapasztalataik szerint a külföldieknek gyakran meggyűlik a baja a jegyvásárlási rendszerrel, emiatt pedig megbüntetik őket az ellenőrök. 

Rendre visszatérő elem a külföldieknek szóló figyelmeztetésekben, hogy soha ne intsenek le taxit az utcán, mert nagy a veszélye annak, hogy át fogják őket verni, ezért csak taxitársaságok autóit hívják. A britek még arra is felhívják a figyelmet, hogy az ügyeskedő taxisok néha lejárt bankjegyeket, vagy akár más ország valutájából adnak visszajáróként a gyanútlan turistáknak.

Rosszul karbantartott, sötét utak, agresszív sofőrök

Az ide utazó külföldieknek címzett intelmek nem hozhatják meg éppen a turisták kedvét az autózásra. Bár több helyen is azt írják, hogy az utak állapota és a közlekedésbiztonság „általában jó az egész országban”, gyorsan hozzáteszik, hogy „az utak keskenyek, rosszul kivilágítottak és rosszul karbantartottak lehetnek”, az építési területeket pedig nem mindig jelzik megfelelően.

A kanadai külügyminisztérium még azt is megjegyzi, hogy a magyar sofőrök „agresszívak és felelőtlenek lehetnek”.

A britek egy statisztikával is riogatják állampolgáraikat, utalva arra, hogy Magyarországon nem a legbiztonságosabb autóval közlekedni. Ők ugyanis kiemelték, hogy 2019-ben több mint hatszáz ember halt meg a magyar utakon, azaz százezer lakosból 6,2, miközben az Egyesült Királyságban ez a szám mindössze 2,6 volt.

Azt mindenhol hangsúlyozzák, hogy a magyar törvények záró toleranciát alkalmaznak az ittas vezetőkkel szemben, akik nem csak komoly pénzbüntetésre, hanem akár még börtönbüntetésre is számíthatnak.

Vidéken ne kerüljön kórházba!

A magyar egészségügyi ellátást általában „elfogadhatónak” jellemzik, de több helyen is megállapítják, hogy a kórházak minősége változó, főleg vidéken gondok lehetnek a betegek ellátásában. Arra is figyelmeztetik az ide utazó külföldieket, hogy az orvosi intézmények és kórházak nem érik el azt a szintet, amit a fejlett nyugati országokból érkezett utazók a hazájukban megszokhattak.

Tolvajok, rossz kórházak és homofóbia – erre figyelmeztetik a Magyarországra érkező turistákat
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az amerikai külügyminisztérium azt is konstatálja, hogy Budapesten kívül „sokkal tovább tarthat a mentősöknek egy beteg stabilizálása és életmentő beavatkozás nyújtása”, és bár a mentőszolgálatok széles körben elérhetők, a mentősök 

kiképzése, elérhetősége és orvosi felszereléseik minősége nem éri el az amerikai nívót. 

Az utazókat emellett arra figyelmeztetik, hogy bár néhány orvos beszélhet angolul, a kórházi alkalmazottak körében nem elterjedt az angol nyelvtudás. 

Homofóbiára figyelmeztetik a melegeket

Az LGBTQ közösség tagjai számára esetenként problémás lehet külföldre utazni, tekintettel arra, hogy a világ nagyjából hetven országában még mindig bűncselekménynek számít a homoszexuális kapcsolat, amit gyakran súlyosan büntetnek. Ebből a szempontból Magyarország nem számít veszélyes célpontnak a meleg utazók számára.

A melegek számára készített útmutatók mind kiemelik, hogy a magyar törvények nem tiltják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot, tiltják viszont a szexualitáson alapuló diszkriminációt. Ugyanakkor gyorsan hozzá is teszik, hogy a magyar társadalom nem annyira elfogadó a melegekkel szemben.

Tolvajok, rossz kórházak és homofóbia - erre figyelmeztetik a Magyarországra érkező turistákat
Pride felvonulás, 2021-ben. Fotó: Kummer János / GettyImages

A brit kormány azt írja, hogy „Budapest nagy általánosságban elfogadó és nyitott”, de arra figyelmezteti a meleg párokat, hogy a fővároson kívül már „nem várt figyelmet” okozhat, ha nyíltan kimutatják érzelmeiket. Az ausztrálok közlik, hogy „van homofóbia” Magyarországon, és előfordulnak „zaklatások és erőszakos cselekedetek homoszexuálisok ellen”. A kanadai külügyminisztérium szintén kijelenti, hogy „a magyar társadalomban széles körben nem elfogadott a homoszexualitás”, és hozzáteszik:

Az LGBTQ utazónak jól át kell gondolniuk a Magyarországra való utazás veszélyeit.

Csak hóviharba ne kerülj!

Időjárással kapcsolatos veszélyekről általában nem esik szó, csak az olykor előforduló erős nyári viharokat említik, valamint a hóviharokat. Ez utóbbival kapcsolatban az ausztrál külügyminisztérium azt közölte:

Hóviharok esetén az ország egyes részei akár napokra is el lehetnek vágva a külvilágtól.

Nyitókép: Turisták Budapesten. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images

#Belföld#turizmus#magyarország#veszélyek#Külföld#ma

Címlapról ajánljuk