Belföld

Polgári ellenállást jelentett be 58 tanár a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 9:41

Megtagadhatják az érettségiztetést és a tanórák megtartását.

58 pedagógus jelentett be polgári ellenállást a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, megtagadhatják az érettségiztetést – írja a 24.hu.

A gimnázium Facebook-oldalán a tanárok azt írják: „Noha néhányan reménykedtünk, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül, eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat. Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat.”

Mint írják, megdöbbenve hallották, hogy az oktatást „a civilizált országokban egészen szokatlanul" a belügyminiszter irányítása alá helyezik. 

Egy másik miniszter a tudomásunkra hozta, hogy nagyon kicsi fizetésemelést lát csak reálisnak számunkra – számunkra, akiknek a kezdetben felajánlott életpályamodell helyett az utóbbi tíz év valósága az egyik legalacsonyabb jövedelmű diplomás pályát hozta el.

 – írják posztjukban. Hozzáteszik: „Az utóbbi hetek megaláztatásának emlékezetes része marad, ahogy az új munkakörébe belecsapó belügyminiszter tudatta velünk, hogy magunknak kell kivívnunk a társadalom tiszteletét, amit ezek szerint eddig elmulasztottunk.”

 

„Mivel azonban tényleg minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni” – írják a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai. Azt is részletezik, hogy ez mit foglalhat magába:

1. A tanórák megtartásának megtagadását

2. minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást

3. az érettségiztetés megtagadását

4. minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését


Nyitókép: illyés Gyula Gimnázium / Facebook

#Belföld#polgári engedetlenség#pedagógus#gimnázium#érettségi

Címlapról ajánljuk