Belföld

Csak hétfőn és szerdán lehet szülni Szolnokon – a polgármester propagandát emlegetett, a kismamák nekiestek

rtl.hurtl.hu

2022. június 8. 19:02

Szalay Ferenc szolnoki polgármester a helyzetről beszámoló sajtót bírálta, de a kismamák szerint a nem kormánypárti médiumok a valós állapotokat mutatták be.

Alig maradt orvos a szolnoki Hetényi-kórház szülészetén, ezért a kismamák csak hétfőn és szerdán tudnak az intézményben szülni – számolt be szombaton az RTL Híradója. Az ellátásért általában Debrecenbe vagy Budapestre kell menni.


A hvg.hu cikke szerint Szalay Ferenc szolnoki polgármester szerdán délelőtt kitett egy posztot a közösségi oldalára, amelyben bírálta a nem kormánypárti sajtót, és baloldali propagandát emlegetett. 

Mindezt arra alapozta, hogy Piroska Miklós, a kórház főigazgatója állítása szerint azt mondta neki: „a Hetényi Géza Kórházban mindennap, akár ügyeleti időben is szülhetnek a kismamák! A sürgős császármetszések esetén fordulhat elő, hogy más intézetbe szállítják ügyeleti időben (!) a várandós anyukákat azokon a napokon, amikor az esti ügyeletben csak egy szakorvos tud munkába állni.”

A városvezető ugyanakkor később a kommentek között már elismeri: „valóban van olyan ügyeleti nap a szülészeten, amikor csak egy szakorvos ügyel. Ezt kell megoldani, ezen kell dolgozni a kórháznak.”

Arra, hogy nem igaz, hogy csak bizonyos napokon lehet szülni, több közvetlenül érintett nő is reagált:

  • „a mentősök is azt mondták, hogy hétfőn és szerdán fogad új pácienst Hetényi” – írta egyikük. A nő szerint a kórház hétfőn hajnalban nem fogadta őt, pedig 39 hetesen, vérzéssel jelentkezett. A mentős is azt mondta neki, hogy nem lehet szülni a szolnoki kórházban. Budapestre akarták vinni a Honvédkórházba, végül Szentesen fogadták.
  • Egy másik nő arról beszél, hogy a húgát vitték be pünkösd éjfélkor a kórházba, de amikor hívták az intézményt, közölték velük, hogy forduljanak vissza, és hívjanak mentőt, a budapesti Honvédkórházba viszik őt. Valahogy mégis bejutottak a szolnoki kórház szülészetére, ahol az orvos közölte velük: „Ma nem szülünk”. Végül a Honvédban született meg a baba.

A kommentfolyam végén a polgármester már úgy fogalmaz, „a kórház soha nem volt önkormányzatunk intézménye, ezért tájékozódnom kellett a probléma valós súlyáról, s természetesen egyeztettünk a szakemberhiány megoldásáról is”.

Nyitókép: Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél kiépítendő kanyarodó sávos csomópontról tartott sajtótájékoztatón 2022. február 7-én – Fotó: Mészáros János/MTI

#Belföld#szolnoki kórház#szülés#szülészet#egészségügy

Címlapról ajánljuk