belföld

Magyar Kórházszövetség: Kevés az orvos, kevés a pénz a gyógyszerre és rezsire, elkeseredettek az ápolók

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 10:38

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnöknek a szervezet.

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) – számol be az MTI. A szervezet a közleményében arról írt, hogy a kormány segítségével az egészségügy szereplői sikeresen legyőzték a járványt, de ez a „heroikus küzdelem” új problémákat is felszínre hozott.

A visszatérő betegpanaszok között szerepel, hogy nehezen tájékozódnak a rendszerben, sokat kell várni a vizsgálatokra és a műtétekre, az őket ellátó kevés ápoló elkeseredett.

A korábbi elnök, Ficzere Andrea, az Uzsoki utcai kórház, valamint Nagy Lajos, a szombathelyi Markusovszky oktatókórház főigazgatója elnökhelyettesként segítik Velkey munkáját.

Szerintük az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem.

A hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat – írták.

Sajnos azonban a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiánya és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozás miatt a több és jobb munkát orvosi és kórházi szinten sem díjazza a rendszer.

A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, műszerekre, kötszerekre és a rezsire. Az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, ezért bizonytalanok lettek az igazodási pontok.

Azt írták: a Magyar Kórházszövetség készséggel megosztja tapasztalatait a döntéshozókkal az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, az irányítási rendszerről, az egészségpolitikai tervekről. A várólisták problémájáról Rékassy Balázs nemrég a Reggeliben beszélt:

Nyitókép: RTL Híradó

#belföld#velkey györgy#magyar kórházszövetség#ápoló#kórház#covid#várólista#egészségügy

Címlapról ajánljuk