Belföld

12 óra munka után glettelnek, burkolnak: az infláció és az áruhiány komoly kihívások elé állítja az építkezőket

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 12:40

Az elszálló árak miatt sokan felbontják a szerződéseket, és saját kezűleg próbálják befejezni félkész házaikat. Akik 2020-ban összeállítottak egy költségtervet az építkezéshez, most majdnem kétszeres árat fizetnek. Az építőanyagok súlyos hiánya is nehezíti a helyzetet.

Az elmúlt időszakban az infláció minden területen megnehezítette az embereket életét. Nincs ez másképp azok körében sem, akik mostanában kezdtek házat építeni. Adorjánné Szabó Petra szerint a babaváró és a CSOK miatt most a lehető legjobb, de az infláció és a bizonytalan gazdasági környezet miatt a legrosszabb építkezni.

Mi generálkivitelezésben kezdtük el. Szerkezetkészig meg is csinálták, viszont ott elbúcsúztunk egymástól a kivitelezővel, mert megbeszéltük, hogy annyira elmentek az árak, hogy nem tudta volna folytatni.

Petráéknak mindenképpen hitelt kellett volna felvenniük, hogy a kivitelező folytathassa a munkát. A család a várható drágulások miatt úgy döntött, hogy saját maga fejezi be az építkezést.

A 2020-as költségvetésünk szerint most csak az anyag jön ki. Munkadíjra innentől kezdve nem telik

– mondja Petra.

Adorjánné Szabó Petra

Petra férje és az apósa az egészségügyben dolgoznak, sokszor 12 órás műszak után mennek építkezni.

Adorjánné Szabó Petra gyermekeivel

Petra elmondta, hogy a gépészetet más kötötte be, és a belső vakolást sem ők csinálták, de ezen kívül mindent ők, saját kezűleg végeztek el, az aljzatbetontól kezdve a homlokzati szigetelésen át egészen a glettelésig.

Mi így 39-40 millió forintért tudjuk kihozni, a kivitelezővel ez 10-15 millióval több lenne

– fogalmazott.

Sok építkezésnél már az is gondot jelent, hogy nem tudják beszerezni az alapanyagokat. Az infláció miatt a legtöbb helyen már napi árat számolnak. Petráék elmondása alapján voltak olyan kereskedések, ahol azt mondták, hogy jobb, ha elviszik aznap az anyagot, mert másnap már sokkal drágább lesz. 

A 2020-as tervhez képest kétszeres drágulás

Dankócsik Norbert hitelszakértő szerint ha az építőanyagoknak napi áruk van, akkor nagyon nehéz dolguk lesz a tervezéssel azoknak, akik most kezdik el összerakni a költségvetésüket. A szakértők elmondta: azok, akik 2020-ban összeállítottak egy számvetést, most majdnem kétszeres árat fizetnek azért, hogy fel tudják építeni a házukat.

Az árak elszállása alaposan átrendezte a piacot, az infláció miatt sokan meg sem próbálkoznak az építkezéssel, inkább felújítandó házat keresnek.

Így tettek Bauer Zitáék is, akik csak később szembesültek az úgynevezett rejtett költségekkel. A 18 éves lányával együtt lakó tanárnő tavaly nyáron vett meg egy házrészt. Egész jó állapotban volt, alapvetően úgy gondolták, hogy egy tisztasági festésre lesz szükség, meg még pár kisebb változtatásra. Amikor a gáz-, víz- és villanyórát kezdtek el kiépíteni, akkor jött a sokk, mert az előzetes számításoknál két és félszer többe került minden. A felújítás többi részébe csak ezek után kezdhettek bele, de az már biztosnak látszott, hogy csak úgy tudják elfogadható szinten tartani a költségeket, ha a munka java részét maguk végzik el.

Az első nagyobb meglepetés akkor ért, amikor a parketta a felcsiszolását, illetve lakkozását intéztük. Eljött a szakember, megnézte, majd elmondta, mennyibe fog kerülni. Sóhajtottam egy nagyot, majd úgy gondoltam, hogy akkor ezt majd mi elintézzük

– mondta.

Bauer Zita bal oldalon és Molnár Fruzsina, a Házon kívül riportere

A kereskedői oldalon sem könnyű a helyzet, Lévai Tamás, a Hárosi Tüzép ügyvezető igazgatója szerint az euróárfolyam és a háború nagyon megugrasztotta az árakat, az emelkedés a fa- és a vasárun érezhető a leginkább. A horribilis árak ellenére náluk gyakorlatilag az utolsó darab téglának is van gazdája. Lévai Tamás szerint 2-3 hónapba is beletelik, mire a kereslethez elegendő alapanyagot tudnak berendelni.

Már úgy vagyunk vele, hogy nem is nagyon nézzük az árat, csak az a lényeg, hogy egyáltalán hozzá lehessen jutni az alapanyagokhoz

– mondta Lévai Tamás.

Az építkezések alapjának számító nagy falazótégla is nagyon megdrágult, ebből most körülbelül csak egy családi háznyira való van készleten. Ennek az ára 746 forint most, 16 darab kell egy négyzetméterre. Egy évvel ezelőtt nagyjából fele ennyibe került. Lévai Tamás azt mondta, a kiszámíthatatlanság miatt csak napi árakkal tudnak dolgozni, amibe ráadásul a fuvarköltségeket is bele kell számolniuk.

Szinte követhetetlen, mert igaz, hogy van a benzinárstop, de a kamionokra ez nem vonatkozik. Ezt sajnos az emberek nem tudják, mert a propagandában az van, hogy 480 forint a gázolaj. Ezzel az a baj, hogy a kamion, ami nekem behozza az árut, 680-700 forintért tankol

– fogalmazott a Tüzép-telep vezetője.

Az áremelkedések és az áruhiány a nagyberuházó cégeket is próbára teszi. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházát több mint egy éve kezdték felújítani, de még messze járnak a kész állapottól. A kivitelező Böröczffy Mérnökiroda Kft. projektért felelős menedzsere, Gátvölgyi V. Borbála szerint sokkal előrehaladottabb állapotban kellene lennie az építkezésnek, ez is a következménye az építőipari változásoknak és folyamatoknak.

Az építkezés az ő esetükben ráadásul speciális, mivel egy műemlékvédelem alatt álló épület teljes restaurálását kell elvégezniük, ami számtalan, előre nem látható plusz költséget is rejthet. Emellett egy teljesen új épületet is fel kell húzniuk a vakok és gyengénlátók igényinek megfelelően.

A projekt költségvetése 1,8  milliárd forint volt, de jelenleg különböző ártárgyalások zajlanak, hogy egyáltalán kiderüljön, végül hol állhatnak meg a felújítás költségei.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének kezdeményezésére a Közbeszerzési Tanács május közepén változtatta meg a szerződésmódosításokra vonatkozó útmutatóját. Ebben az szerepel, hogy a feleknek tanácsos előre megállapodni a váratlan helyzetek kezeléséről, és például arról, hogy az árkockázatot megosztják egymás között.

#Belföld#építkezés#áruhiány#babaváró#hitel#házépítés

Címlapról ajánljuk