Gazdaság

Elszállt az építőanyagok ára: van, aki 45-50 százalékot emel

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 7:22

Egyelőre nem látszik a folyamat vége, a drágulás felemésztheti az állami támogatást is.

Wiesinger Raimund, a Lambda Systeme Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke a VG-nek azt mondta: a korábbiaknál eleve magasabb, átlagosan 10-15 százalékos áremelkedést jeleztek előre az építőanyag-piacon a januárban látható gyártói szándékok alapján 2022-re, ehhez képest már március közepén 15-25 százalékkal kerültek többe az építőanyagok, mint tavaly.

Az építkezések átlagos anyagköltsége január óta összességében mintegy 20 százalékkal drágult, de egyes kategóriáknál hamarosan eljuthatunk a 30 százalékig is

– írja  alap. Számos gyártó vonja vissza korábban kiadott árajánlatait és tér át rövid határidejű árképzésre, ennek ellenére a kereslet rendkívül erős. A folyamatban lévő és eltervezett építési projektekhez mindenki igyekszik a mostani árakon bevásárolni, ami további keresleti nyomást jelent a gyártókra nézve.

Az ÉKE elnöke szerint a lakossági felújítási piacot az idén még élő állami támogatások segítik, de a drasztikus építőanyag-drágulás, illetve a  2020 óta duplázódott vagy háromszorozódott munkadíj, valamint az öt éve átlagosan 13-14 százalékkal emelkedő rezsióradíj már 

szinte felemészti annak hatását.

A már tavaly is megtöbbszöröződött gáz- és villamosenergia-árak tovább nőttek a háborús helyzet hatására, ami az építőanyag-gyártásban rendkívüli költségnövekedést okozott, lévén, hogy energiaintenzív folyamatról van szó. Néhány égetett kerámia termék, így egyes csempegyártmányok ára már most kilőtt: az egyik nagy gyártó éppen most jelentett be 45-50 százalékos azonnali áremelést, írja a VG.

Nyitókép: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

#Gazdaság#építkezés#állami támogatás#építőanyag#drágulás

Címlapról ajánljuk