baleset-bűnügy

Fotók: összeomlott a zsaluzat egy balatonföldvári építkezésen, öt munkás súlyosan megsérült

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 8:40

Két férfival szemben emeltek vádat.

A Siófoki Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akiknek a foglalkozási szabályszegései miatt súlyos baleset történt egy többemeletes társasház kivitelezési munkálatai során, számolt be az ügyészség pénteki közleményében. 

Eszerint az építészmérnök végzettséggel rendelkező 45 éves vádlott műszaki vezetőként, míg a 42 éves társa a szerkezetépítési és zsaluzási tevékenységgel összefüggésben szakirányítóként dolgozott azon a balatonföldvári építkezésen, ahol 2019 júniusában a második emeleti födém betonozását kezdték meg. Mivel a foglalkozási szabályokat megszegve ezt megelőzően nem terveztek szabályos és megfelelő teherbírású zsaluzat-alátámasztó rendszert, illetve az elkészült alátámasztó rendszert a felelős műszaki vezető úgy vette át, hogy nem ismerte fel annak hiányosságait, a zsaluzat összeomlott, és a közelben tartózkodó munkások az alsóbb szintre vagy a földre zuhantak.

A baleset következtében öten súlyos, csonttörésekkel járó sérüléseket szenvedtek, közülük négy munkás sérülései maradandó fogyatékosság és egyidejű súlyos egészségromlás hátrahagyásával gyógyultak.

A Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt.

Az ügyészség képeket is közölt, ezeket a nyomozó hatóság a helyszíni szemle során készítette.

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

 

#baleset-bűnügy#balatonföldvár#építkezés#munkahelyi baleset

Címlapról ajánljuk