Belföld

A magyarok fele harcolna, ha megtámadnák Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 13:53

Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik visszaállítanák a kötelező sorkatonaságot. 

A magyarok húsz százaléka biztosan, további harminc százalék pedig valószínűleg harcolna az ország megvédéséért, ha megtámadnák Magyarországot – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, aminek eredményeit pénteken tette közzé az Index. A Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő megbízásából készült felmérés szerint három százalék biztosan elhagyná az országot háború esetén.

Az ukrán háború kapcsán készült felmérésben azt is megkérdezték, hogy agressziónak, vagy védekezésnek gondolják-e az emberek, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az eredmények szerint a magyarok 65 százaléka „inkább agressziónak” tartja Oroszország lépését. Az ellenzéki pártok szavazói tartják leginkább agressziónak (95%), a legkevésbé pedig a Mi Hazánk szavazói (48%).

A közvélemény-kutatás adatai szerint a magyarok 40 százaléka szerint vissza kellene állítani a kötelező sorkatonaságot. Ez a szám majdnem húsz éve még csak 22-23 százalék volt. A sorkatonaságot az ellenzéki szavazók 80 százaléka utasítja el, és a Mi Hazánk támogatói állítanák vissza a legnagyobb arányban (57%), sőt, 13 százalékuk még a nőknek is kötelezővé tenné.

Hozzászólna? Látogassa meg Facebook-oldalunkat!

 

Nyitókép: Ukrán katona egy kiégett orosz katonai jármű mellett. Fotó: Scott Peterson/Getty Images

#Belföld#háború#sorkatonaság#magyarország#közvélemény-kutatás#závecz research

Címlapról ajánljuk