Belföld

Szűkös keretek közt kell javítani az ellátás minőségét, mondta az országos kórház-főigazgató

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 17:05

Az új egészségügyi államtitkár szerint megnyugtató, hogy Pintér Sándorhoz került az ágazat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője szerint szűkös erőforrások között kell javítani az egészségügyi ellátás minőségét. Jenei Zoltán a Magyar Orvosi Kamara konferenciáján arról beszélt, hogy a járvány idején szembesültek az egészségügy szervezési, kommunikációs gondjaival, amelyek „jelentős része talán irányítási, döntéshozatali kérdésekre vezethető vissza, egy része pedig a humánerőforrás területén elmaradt döntésekre”, de a 444 beszámolója szerint nem részletezte, hogy mit ért ez alatt pontosan.

A főigazgató kitért arra, hogy nem lehet minden kisvárosi kórházban minden szolgáltatást ellátni, el kell gondolkodni, hogy milyen szinteken mire tudnak garanciát vállalni. Az átalakításhoz először elemzésre van szükség, fokozatosan lehet változtatni – mondta. Beszélt arról is, hogy azokban a térségekben vannak a legnagyobb ellátási problémák, ahol a legrosszabb az emberek egészségi állapota.

Szerinte nem lehet „megúszni” a népegészségügyi programok fejlesztését sem, mert nem fogja bírni az egészségügyi rendszer, ha a polgárok nem tesznek többet az egészségük megőrzéséért. Elismerte, hogy az orvosokkal ellentétben az ápolók nem keresnek annyit, amennyit kellene. Amíg ez változik, addig szerinte fontos, hogy az ápolók érezzék, hogy megbecsült tagjai a szakmai közösségüknek, mert akkor talán még egyet nyelnek, még egyszer összeszedik az utolsó tartalékaikat, megpróbálják túltenni magukat a pandémia időszakával együttjáró kiégést, és tesznek a betegekért.

Takács Péter új egészségügyi államtitkár a 24.hu tudósítása szerint megnyugtatónak nevezte a konferencián, hogy az egészségügy területe a Belügyminisztériumhoz került, mert úgy látja, nem az önálló minisztérium erősíti az egészségügy érdekérvényesítő képességét, hanem a miniszter személye, és Pintér Sándornak erős az érdekérvényesítő képessége. Szerinte az ügyek nyolcvan százalékát el lehet dönteni Budapestről excel-táblákat nézve, 15 százalékhoz azonban ott kell lenni, tárgyalni a klinikai centrumokkal, a megyei kórházakkal, a háziorvosokkal arról, hogy amit kitaláltak az íróasztal mögött, működik-e a gyakorlatban.

Az RTL Híradó kérdezni szeretett volna az új államtitkártól, de nem sikerült:


Nyitókép: Jenei Zoltán (archív) – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#egészségügy#kórház#ápolók

Címlapról ajánljuk