Belföld

Az ápolók negyede fontolgatja, hogy felmond

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 6:46

Az egészségügyi béremelés csak az orvosok fizetését rendezte, a szakdolgozók állítják, továbbra sem tudnak megélni a munkájukért kapott pénzből.

Az ápolók 25 százaléka tervezi, hogy elhagyja az állását, miután feloldják a felmondási tilalmat május 31-én – derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felméréséből, amelyet a Népszava ismertetett.

A kutatás szerint az egészségügyi szakdolgozók kilenc százaléka a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát. Feltehetően ennél végül kevesebben mondanak majd fel, de az ápolók rossz helyzetét mutatja az is, hogy a válaszadók 83 százaléka a béremelést követően sem elégedett a keresetével.

A kormány ugyanis jelentősen emelte az egészségügyi fizetéseket, ám a béremelés komoly különbségeket eredményezett a juttatásokban. 

Az ágazati béremelésre fordított 410 milliárd forintból a 17–20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott.

Így míg korábban az orvosi és szakdolgozói bérek közötti különbség kétszeres volt, ez 2021-ben már több mint háromszorosra nőtt. 

Miközben a szakdolgozók szerint továbbra sem elegendő a fizetés a megélhetésre, a kórházakban egyre kevesebb emberre egyre több beteg és feladat jut.

Az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott, de a Népszava szerint a helyzet az elmúlt két évben csak rosszabb lett.

A szolgálati jogviszony tavaly márciusi bevezetésekor ugyanis további 4000, a kötelező harmadik oltás elrendelése után újabb 800 szakember hagyta el az egészségügyet. E két csoport tagjainak többsége egészségügyi szakdolgozó volt. 

A várólistákat duzzasztó okok között pedig már szerepel a szakdolgozóhiány is, 

egyre gyakrabban azért nem tudják teljes kapacitással működtetni a műtőket, mert nincs elég szakdolgozó az operáló teamben és az azután szükséges intenzív ápoláshoz.

A szakszervezet kérdőívére 705-en válaszoltak, többségükben magasan képzett, diplomás szakdolgozó. 

Nyitókép: Laurent Gillieron/MTI/EPA/Keystone

#Belföld#egészségügy#szakápoló#ápoló#egészségügyi szakdolgozó

Címlapról ajánljuk