belföld

A Demokratikus Koalíció már tudja, ki fizeti majd az Orbán Viktor által bejelentett új különadót

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 20:57

Reagáltak a miniszterelnök különadóról szóló bejelentésére az ellenzéki pártok, van olyan parlamenti frakció, amely kibővítené az érintett vállalatok körét.

A Demokratikus Koalíció (DK) bírálja, az LMP és a Mi Hazánk kiterjesztené a kormánynak azt a szerdai döntését, amely szerint bizonyos nagy cégeknek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba kell befizetniük extraprofitjuk egy részét.

A DK szerint a kormány a magyar emberekkel fizetteti meg „elhibázott politikájának és féktelen korrupciójának árát”. A párt közleményében felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután jelentette be, hogy minden, Magyarországon lévő energetikai, telekommunikációs cég, bank, légitársaság köteles lesz befizetni a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba.

A Demokratikus Koalíció azt írta, ez nem jelent mást, „minthogy végső soron a törvénytelen kormány a magyar emberekkel fizetteti meg az elhibázott politikája, a mértéktelen lopás és az esztelen költekezések árát”. 

Teljesen nyilvánvaló ugyanis, hogy ezek a cégek a rendkívüli adójukat a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Orbán új adóit a tisztességes magyar emberek fogják kifizetni

 – közölte Kálmán Olga frakciószóvivő.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetőjének közleménye szerint a NER oligarcháinak sem kellene kimaradnia az extra profit után adóztatásból. 

Mészáros, Garancsi, Szíjj és a többi haszonélvező is kivehetné a részét a közös terhek viseléséből!

A párt azt javasolja, hogy

  • a bevételből az energiaárak és a honvédelem finanszírozása mellett a szakmunkás minimálbérig csökkentsék a fizetéseket terhelő adókat,
  • az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát vigyék le 5 százalékra, 
  • a leginkább rászorulók részére pedig vezessék be az élelmiszerkupont.
  • a létminimum alatt élő családoknak, az egyszülős családoknak, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasoknak, a súlyos fogyatékossággal élőknek, a szociális segélyből élő munkanélkülieknek, a hajléktalanoknak, a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzőknek pedig havonta 20 ezer forint értékű támogatást adnának, amit csak alapvető élelmiszerekre lehet elkölteni.

Az LMP támogatja, hogy az extraprofitot realizáló nagy multicégek nagyobb terhet vállaljanak a válság költségeiből. Álláspontjuk szerint a két bejelentett alap mellett mindenképpen létre kellett volna hozni egy fenntarthatósági alapot is, amelybe a „szennyező és a fosszilis energiák értékesítésén nyerészkedő vállalatok” fizetnének be, és amelyből épületszigetelési és megújulóenergia-fejlesztéseket lehetne finanszírozni. Az energiaválságra az energiafüggetlenség a megoldás, arra pedig csak a zöldenergián és az energiahatékonyságon keresztül vezet az út – közölték.

Az Ungár Péter frakcióvezető által jegyzett közleményben arra is kitértek: annak kimondását is hiányolták a kormányfőtől, hogy a közszférában mielőbbi béremelésre van szükség. 

Erre láthatóan továbbra sincs szándék, ezért újba bebizonyosodott, hogy ez a kormány a saját munkavállalóit nem megvédi, hanem cserbenhagyja – közölte az LMP.

A Mi Hazánk Mozgalom kiemelte, hogy a kormány bevezette pártjuk korábbi javaslatát, de saját oligarcháit továbbra sem adóztatja meg.

„Orbán Viktor bejelentésével (…) a kormány tulajdonképpen végrehajtja a Mi Hazánk járványszolidaritási adóról szóló korábbi javaslatát” – áll a közleményben. A párt a gyógyszeripari cégekre is kiterjesztené a különadót.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#belföld#demokratikus koalíció#mszp#párbeszéd#momentum#lmp#mi hazánk#jobbik#különadó

Címlapról ajánljuk