Belföld

A DK kérdez: Mészároshoz vagy Tiborczhoz köthető földekről származott a tömegkarambolt okozó por?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 14. 14:25

A Demokratikus Koalíció szerint elképzelhető, hogy kormányközeli emberek földjeiről származó termőföld okozta a szombati tömegszerencsétlenséget.

„Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz köthető termőföldekről származhat a por, ami tömegszerencsétlenséget okozott az M1-es autópályán?” címmel adott ki kedd délután sajtóközleményt Kocsis-Cake Olivio.

A Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó politikusa a közleményben arról ír, hogy miközben a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerint lokális porátfúvás okozhatta a balesetet, mezőgazdasági szakértők, többek közt Ács Sándorné, az egykori Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság vezetője szerint a por valójában termőföld, ami kormányközeli emberek termőföldjeiről származhat.

A DK azonnali, teljes körű kivizsgálást követel, hogy kiderüljön „valóban Orbán Viktor oligarcháinak vagy vejének földjeiről származhat” a por, és  hogy vajon „megfelelően kezelték azokat a termőföldeket”. A DK szerint ki kell deríteni, hogy „a Fidesz által megszállt OMSZ, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló autópálya-üzemeltető cég vagy a rendőri vezetés hibázott-e”, amikor a porvihar kezdete után nem zárták le az M1-es autópályát.

Szombaton példátlanul súlyos tömegkarambol történt az M1-es autópályán, ahol a Győr felé vezető oldalon, a Herceghalom csomópont után egy lokális porvihar miatt szinte nullára csökkent a látótávolság. Több mint 40 gépjármű ütközött össze, közülük 19 teljesen kiégett. Sokan megsérültek, egy ember pedig életét vesztette. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Kovács Kázmér közlekedési szakjogász az RTL Reggeliben arról beszélt, elképzelhető, hogy senkinek sem lesz büntetőjogi felelőssége az M1-esen történt tömegkarambol miatt:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#demokratikus koalíció#tömegkarambol#porvihar#m1-es autópálya

Címlapról ajánljuk