Belföld

Szakszervezeti felmérés: „eposzi” a szakemberhiány és az elöregedés mértéke a közoktatásban

rtl.hurtl.hu

2022. május 24. 13:36

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint országosan kiugró mértékű a szakemberhiány a pályán.

„Eposzi” jelzővel illeti a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének oldala, a Ne dolgozz ingyen! a magyar közoktatás szakemberhiányát. Azt írják: „a vártnál is lényegesen súlyosabb a helyzet – gyakorlatilag minden intézménytípusban, minden területen, minden szakmacsoportnál.”

A felmérésükből kiderül, hogy az általuk vizsgált majdnem 700 intézmény 82,1 százalékában tapasztaltak tartós – azaz két hónapon túli – szakemberhiányt az elmúlt tanévben. A hiányuk a közismereti tantárgyak terén a legdurvább: az intézmények 59,7 százalékában tapasztaltak tartós emberhiányt ezen a területen.

De vajon megengedhető-e, hogy több mint minden második intézményben huzamosabb hiány alakuljon ki szaktárgyat oktató pedagógusból? Megengedhető-e, hogy az óvodák 62,9 százaléka két hónapon túli óvodapedagógus-hiánnyal küzdjön? Miért gondolja a kormányzat, hogy nincs semmi látnivaló, ha az iskolában tanuló diákoknak huzamosabb ideig nincs szaktanára, tanítója vagy nyelvtanára?

– teszik fel a kérdést. A felmérésből az is kiderül, hogy Budapestet pontosan annyira érinti a hiány, mint a vidéki iskolákat.

Szerintük sem az egyházi, sem az alapítványi iskolák nem védettek a hiánnyal szemben, annak ellenére, hogy azokban a nyugdíj folyósítása mellett is lehet munkavállalót teljes állásban foglalkoztatni.

Nagy gond még az elöregedés is. A kutatásban résztvevő 700 iskolában 29 ezer munkavállaló dolgozik, 47,4 százalékuk idősebb 50 évnél.

A teljes tanulmányt itt lehet böngészni. Az oktatásügy az új kormányban Pintér Sándor belügyminiszter alá kerül. Ő arról beszélt: Ahhoz, hogy többen jelentkezzenek pedagógusképzésre, társadalmi presztízs is kell. Ezért pedig szerinte leginkább a tanároknak kell tenni. Ő úgy gondolja a fizetésemelés önmagában nem megoldás. A PDSZ szerint viszont a gimnáziumból kikerülő fiataloknak az is fontos szempont a szakmaválasztásnál, hogy meg tudnak-e majd élni a fizetésükből az egyetem elvégzése után.


Nyitókép: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#pdsz#szakemberhiány#tanár#pedagógus#elöregedés

Címlapról ajánljuk