Belföld

Závecz: Az ellenzékiek inkább kötnék az általános iskola elvégzéséhez a szavazati jogot, mint a fideszesek

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 11:57

Nem a választási kampány finise döntött a Fidesz javára.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Demokrácia Intézetének megrendelésére a Závecz Research 2022. április 25. és május 4. között készített választás utáni közvélemény-kutatást, amelynek eredményeit a Telex közölte. 

Eszerint nem a választási kampány finise döntött a Fidesz javára, a szavazók több mint a 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy még a választási kampány előtt, sőt évekkel korábban eldöntötte, hogy melyik pártra, pártszövetségre fog szavazni. A választási kampány 1-2 hónapja ugyanakkor mégis minden ötödik állampolgárra hathatott. Ezen belül tíz százalék jelezte, hogy az utolsó egy hónapban, további kilenc százalék pedig az utolsó héten döntött arról, hogy elmegy szavazni.

2018-hoz viszonyítva jelentősen visszaesett a választásszkeptikusok aránya: négy évvel ezelőtt csak alig több mint harmaduk állította határozottan, hogy a választások csalásmentesek voltak. 2022-ben már csaknem a válaszadók fele vélekedett így.

A kutatás szerint a társadalom túlnyomó többsége egyetért azzal az állítással: a szavazati jogot az általános iskola elvégzéséhez kellene kötni. A kulturális cenzus gondolata a liberálisok és a baloldaliak között is népszerű:

az ellenzéki lista támogatói valamivel inkább hajlanak az állítás elfogadására, mint a fideszesek.

A kutatók 2018-ban is feltették ezt a kérdést, és akkor is a Fidesz szavazói voltak a legkevésbé hajlamosak a korlátozásra. A friss kutatásban a korlátozott szavazójog támogatottsága a négy évvel ezelőttihez képest 50-ről 62 százalékra növekedett.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#závecz research#országgyűlési választás 2022#fidesz#ellenzéki összefogás#iskolázottság

Címlapról ajánljuk