Belföld

Törvénnyel lehetetlenítenék el tartósan a pedagógusok sztrájkjogát

rtl.hurtl.hu

2022. május 19. 12:10

Azonnali elbocsátással fenyegetnék a polgári engedetlenkedő pedagógusokat.

A Törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjai olyan módosítást terjesztettek elő, amely állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját ellehetetlenítő rendeletet, számolt be Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettesének Facebook-posztjáról a 24.hu. Arató szerint a javaslat legdurvább része, hogy azonnali elbocsátással fenyegeti a polgári engedetlenkedő pedagógusokat.

A Törvényalkotási bizottság elé került kormánypárti javaslat  állandóan fenntartaná a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, megfosztaná a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől.

A pedagógusok sztrájkbizottságának tagja, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményt adott ki arról, hogy többször kinyilvánította, várja az új kormány megalakulását, hogy folytathassa a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a kormány kijelölt képviselőjével.

Ennek fényében a PSZ különösen barátságtalannak tartja a kormánypárti törvénymódosító javaslatot, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sztrájkját lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, 

megfosztva a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől.

A pedagógusok Demokratikus Szakszervezet Facebook-oldalán úgy fogalmazott: „Szerintünk van miért tiltakozni, és reméljük, hogy ezt nagyon nagyon sokan látjuk így. Mellesleg, Pintér kiszólásai után ez aztán még inkább vonzóvá teszi a pedagóguspályát, ugye?”


Nyitókép: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebook

#Belföld#psz#pdsz#pedagógussztrájk#bizottság

Címlapról ajánljuk