Belföld

Márki-Zay: Megütköztem azon, hogyan vágott át a hátam mögött a stáb

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 8:13

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a kampány teli volt hazugságokkal, árulásokkal, kiszivárogtatásokkal és beépített ügynökökkel. A politikus elismerte, hogy követett el hibákat, de szerinte nem azon múlt, hogy veszített az ellenzék. 

Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán kora hajnalban közzétett írásban reagált a Direkt36 oknyomozó lap kedden megjelent cikkére, amiben feltárták a szép reményekkel induló, de teljes széteséssel végződő ellenzéki kampány hátterét. A lap az ellenzék választási kampányának több mint harminc aktív résztvevőjével és közeli megfigyelőjével beszélt a kudarc okairól. Az rtl.hu erről szóló összefoglalóját ide kattintva tudják elolvasni.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint a cikk arról szólt, hogy „csak én hibáztam, és mindenki más tökéletes volt”, hozzátéve, hogy abban „számos pontatlanság, sok hazugság, »máshogy emlékezés« szerepel, és egyáltalán nem tér ki a pozitívumokra, valamint alig utal a rajtam túlmutató okokra.”

Ugyanakkor a cikkből olyan dolgokat is megtudott, amelyek még őt is meglepték. Mint írta, „megütközött” azon

hogy még engem is hogyan vágott át a hátam mögött a stáb egyes esetekben.

Márki-Zay elismerte, hogy „kétségkívül voltak rossz mondataim”, valamint a kampányban „gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok”, de szerinte „aki ezekre fogja a hatalmas, 20%-os vereséget, az hazudik”. A politikus kijelentette, hogy a vereség valódi oka az, hogy a Fidesz hatalmas túlerőben volt. Márki-Zay közölte:

Csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen.

Hazugságok és árulások

Márki-Zay elmondása szerint az ellenzéki pártoknak is szerepe volt a vereségben. Közlése szerint „az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra”, és „a pártok hírfelületei és a pártpolitikusok szinte soha nem osztották meg a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket”, és „volt, aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz”. Sőt, voltak, akik őt támadták.

Hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem.

A politikus tagadta a cikk azon állítását is, hogy egymaga irányította napi szinten a kampányt. Elmondása szerint a napi kampánykérdésekben „a már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők (akiket a Karácsony-stábból örököltünk), valamint a hatpárti napi értekezlet, ahol én nem voltam jelen.”

Márki-Zay hozzátette, hogy a hatpárti kampány „hazugságokkal, árulásokkal, kiszivárogtatásokkal és beépített ügynökökkel” volt teli.

Nyitókép: Márki-Zay Péter beszédet mond 2022 március 15-én, Budapesten. Fotó: Kummer János / GettyImages

#Belföld#márki-zay péter#ellenzék#miniszterelnök-jelölt#kampány#választás#Választás 2022

Címlapról ajánljuk