Belföld

„Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert” – az ellenzék választási kudarcának háttere

rtl.hurtl.hu

2022. május 17. 12:07

A Direkt36 cikke feltárja a szép reményekkel induló, de tejes széteséssel végződő ellenzéki kampány hátterét. A vége az újabb Fidesz-kétharmad mellett az lett, hogy „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból”.

Az ellenzék választási kampányának több mint harminc aktív résztvevőjével és közeli megfigyelőjével beszélt a Direkt36 arról, hogy mi vezetett a kudarchoz. Rendkívül hosszú cikkben, számos történettel érzékeltetik a vereség okait.

A cikkből kiderül, hogy az ellenzéki előválasztás eredményének kihirdetése előtt Márki-Zay Péter számára régi szövetségese, Kész Zoltán bizalmas találkozót szervezett két tapasztalt kampánytanácsadóval, a XIII. kerületben számos sikeres kampányt irányító Tóth Péterrel és a Botka László mellett dolgozó Ruff Bálinttal. Óva intették Márki-Zay Pétert attól, hogy hatalmi alkudozásokba kezdjen az ellenzéki pártok vezetőivel és azt javasolták neki, hogy az előválasztási győzelmet követően hívja őket össze és tegyen eléjük egy listát a feltételeiről.

Kész Zoltán a találkozót azért hívta össze, hogy meggyőzze Márki-Zay Pétert arról, hogy bízza a kampánya irányítását a tanácsadókra, ő azonban arrogánsan kijelentette, hogy saját maga fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével, mert az üzleti életben is azt szokta meg, hogy a cég élén álló ember hozza a döntéseket. A javaslatokból lényegében semmit nem fogadott el, inkább tárgyalni kezdett a pártokkal arról, hogy ő is szeretne magának egy frakciót a parlamentben.

Elnök-vezérigazgató

A hat ellenzéki párt október 20-án először hívta találkozóra Márki-Zay Pétert, arra számítottak, hogy az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt felvázolja nekik, hogy milyen struktúrában, kikkel és milyen üzenetekkel képzeli el a közös kampányt. De semmilyen konkrét terve nem volt, akkor még azt sem tudta megmondani, hogy ki lesz a kampányfőnöke.

A cikkből kiderül, hogy a Momentum megpróbálta lebeszélni Márki-Zay Pétert arról, hogy az egykori momentumos Zaránd Pétert kérje fel kampányfőnökének, aki egyetlen győztes választási kampányt sem irányított még, a hódmezővásárhelyi polgármester azonban azt mondta, hogy Zaránd Péterre csak egyfajta projektmenedzserként tekint, a legtöbb kérdésben ő maga fogja meghozni a döntést. Zaránd Péter gyakorlatilag a nulláról építette fel az ellenzéki összefogás kampánystábját, amibe a DK és a Jobbik nem is küldött embereket. Ezzel párhuzamosan Márki-Zay Péter körül megmaradt az a kör, akik évek óta mellette voltak és hódmezővásárhelyi politikai építkezését is segítették.

A korábban nagyvállalatoknál dolgozó Márki-Zay Péter azt hangoztatta, hogy a kampányban ő akarja betölteni „az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót” is, ő akar dönteni nemcsak a stratégiai kérdésekről, de a napi működésről is. A plakátokra és szóróanyagokra vonatkozó terveket is darabokra szedte, még azt is megszabta, hogy a nyílnak hány fokos dőlésszögben kell felívelnie. A Direkt36 forrásai egy olyan esetről is beszámoltak, amikor a stáb egy kampánykiadványt úgy készített el, hogy annak létezését azután megpróbálták eltitkolni Márki-Zayék előtt, ő ugyanis azt szorgalmazta, hogy a kormányközeli Riposthoz hasonló, bulváros stílusú lapot készítsenek helyette.

A kapitány vezessen

Január 3-án, a pártvezetők találkozóján Karácsony Gergely felvetette, hogy rossz irányba haladnak a dolgok és bizalmatlanság van a pártok között, amire Gyurcsány Ferenc úgy reagált, hogy

Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged.

A DK elnöke ezzel arra utalt, hogy a főpolgármester visszalépése tette lehetővé Márki-Zay Péter választási győzelmét, aki ekkor már rendszeresen arról beszélt, hogy a Fidesz érdekében tevékenykedő árulók vannak az ellenzék soraiban. Gyurcsány Ferenc emiatt nyilvánosan nem bírálta a közös jelöltet, de a pártelnököknek volt egy közös belső kommunikációs csatornájuk Márki-Zay Péterrel, ahol közölte: „a kapitány vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell”.

Ezután a pártok eldöntötték, hogy elutasítják Márki-Zay Péternek a hetedik frakcióról szóló követelését, cserébe szabadabb kezet adnak neki a kampány irányításában. A miniszterelnök-jelölt felvetette, hogy ezt ne kommunikálják egyértelműen, mert megalázó számára, hogy a nyilvánosan bejelentett kérését nem teljesítik, de a pártok ennek nem engedtek. Erre Márki-Zay felállt és kivonult, Jakab Péter pedig dühösen utánakiabált:

Így lesznek majd a kormányülések is, hogy fogod magad és elmész?

A Direkt36 ír arról a Partizán-interjúról is, ami miatt a Fidesz azzal támadta az ellenzéket, hogy háborúba vinné Magyarországot. A terv az volt, hogy Márki-Zay Péter legalább egy órával az interjú előtt megérkezik, és a kampánystáb tagjai felkészítik. Hiába várt rá Simon András és Zaránd Péter, az utolsó pillanatban esett be. Ez az eset is mutatja, hogy a kampánystáb próbálta ugyan kézben tartani az eseményeket, de Márki-Zay Péter és a legszűkebb köre önálló döntéseket hozott.

A pártok között ekkorra már nem volt olyan egység, ami lehetővé tette volna, hogy közös kommunikációs irányvonalat dolgozzanak ki. A Zaránd Péter vezette kampánystáb abban látott lehetőséget, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szoros partneri kapcsolatára építsék a kampányt, a pártok viszont azt gondolták, hogy az emberek többségét nem az orosz elnök érdekli, hanem például az, hogy hogyan védik meg őket a háború gazdasági hatásaitól. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes például azt mondta:

Azt már tudják az emberek, hogy Orbán legjobb barátja Putyin, de azt még nem, hogy mi a programunk.

El kellett mennie pisilni

A háború kirobbanása előtt egy nappal a kampánystáb az ország egyik legelismertebb külpolitikai szakértőjét is meghívta. A megbeszélésbe Márki-Zay videóhívással csatlakozott volna, de csak hosszas késéssel, egy autóból jelentkezett be. A szakértő véleményének meghallgatása helyett a saját helyzetértékelését mondta el, amire reagálni se tudtak a jelenlévők, mert közölte, hogy megérkezett egy benzinkúthoz és el kell mennie pisilni.

A hat ellenzéki párt már tavaly októberben megegyezett a kész programról, Márki-Zay Péter azonban újranyitotta a vitát, a pártelnöki egyeztetésre például bevitt egy hatvan pontból álló listát többek közt olyan kérdésekkel, mint a műanyag palackok betétdíjának bevezetése, és egyesével szavaztatta róla a résztvevőket. Az egyik ellenzéki politikusnak feltűnt, hogy a szövegben egyes javítások Márki-Zay Péter feleségétől származnak: a miniszterelnök-jelölt erre azt mondta, hogy amikor késő este hazaért, a felesége olvasta fel neki, hogy milyen teendői vannak, és ő írta be a javaslatait a saját számítógépén.

Március elejére az ellenzéki szövetségben már érezték, hogy baj van, voltak olyan körzetek, ahol az ellenzéki jelöltek nem voltak hajlandók egy plakáton szerepelni Márki-Zay Péterrel attól tartva, hogy veszélyezteti a győzelmüket. A kampánystábban azonban sokan az utolsó napig reménykedtek a győzelemben, vagy legalább a nem túl nagyarányú vereségben. A vereség azonban bekövetkezett, az ellenzéki egység szétesett, Márki-Zay Péter pedig másnap a pártvezetők Signal-csatornáján arról kapott értesítést, hogy

Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból.

Nyitókép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency via Getty Images

Címlapról ajánljuk