Belföld

Orbán Viktor minden idők leggazdagabb magyar kormányát hozhatja össze

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 9:49

Elég csak a leendő kormánytagok vagyonnyilatkozatát megnézni.

Mint arról beszámotunk, Orbán Viktor szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban, s bár a hivatalos sajtóközleményből nem derült ki, hogy a megbeszélésen résztvevők biztosan miniszteri székre számíthatnak-e, de a tárcavezetői pozíciókról szóló találgatások egy-két kivételtől eltekintve ugyanezeket a neveket említették.

A pozícióvárományosok vagyonnyilatkozatai alapján milliárdokban mérhető a leendő kormány tagjainak összesített vagyona – írja a hvg360.

A lap által vizsgált legfrissebb vagyonnyilatkozatok alapján

  • Varga Mihálynak állampapírban 19,85 millió, részvényben 18,74 millió forintja van. Két második kerületi lakásban van tulajdonrésze, van egy mintegy 3 ezer négyzetméteres zártkertje és egy 626 négyzetméteres telke Karcagon, utóbbinak fele, előbbinek teljes mértékben tulajdonosa. 
  • Pintér Sándornak 17 ingatlanja és 45 millió forintnyi megtakarítása van készpénzben, a feleségével közösen pedig 94 millió forint egyéb megtakarítása. Emellett rendelkezik 520 ezer dollárral és közel 60 ezer euróval.
  • Nagy István agrárminiszter nevén mosonmagyaróvári háza mellett több erdő, gyümölcsös, legelő is van, de van egy méhészete is. A bankszámláján 9 millió forintot tart, kétmilliója van készpénzben és 3,5 millió forintja nyugdíjpénztárban. Van egy 9 milliós életbiztosítása is.
  • Gulyás Gergelynél megjelent 7,6 millió forint és eltűnt 2 milliónyi adósság. Emellett tulajdonosa két, XI. kerületi társasházi lakásnak, és fizeti 2008-ban felvett 120 ezer svájci frankos hitelét.
  • Szijjártó Péter bankban tartott pénze 9 974 415 forint, értékekpapírokban több mint 3 millió forintot, biztosítási eszközlapokban több mint egymillió forintot tart. És tartozik a szüleinek 30 millió forinttal. A külügyminiszternek Dunakeszin van egy 1586 négyzetméteres ingatlana, valamint Balatonedericsen egy nyaralója.
  • Varga Juditnak van egy 192 milliós hitele és egy, a férjével közösen felvett 10 millió forintos jelzáloghitele. A 192-ből 99 milliót már törlesztett. 
  • Palkovics Lászlónak 10 millió forintja van készpénzben, bankban pedig 16 milliója. Vett egy 20 ezer négyzetméteres szántót Pölöskén, van egy erdője Alsónemesapátiban, és egy kecskeméti családi háza is.
  • Rogán Antalnak a találmánya 408 millió forintot hozott, megtakarítása 616 millió. Egy magánszemély felé fennálló tartozása 17,9 millió forint.
  • Lázár János 14,5 millió forint készpénze van, további 8 milliója van bankban. 7,7 millió forint bevétele származott könyvkiadásból, emellett van 115 millió forint tartozása. 36 ingatlan tulajdonosa részben vagy egészben. 
  • Navracsics Tibornak utoljára a 2014-es évéről kellett vagyonnyilatkozatot tennie: akkor megtakarítása nem volt, csak egy 8 milliós tartozása, egy 2006-os Renault-ja és Budakeszin egy háza.
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf vagyonáról nincsenek pontos becslések, de a különböző üzletei milliárdokat hoznak minden évben. Jelenleg 22 cégben van valamilyen tulajdonrésze.
  • Nagy Márton 18 évig dolgozott a jegybankban, 2017-ben ügyvezető igazgatóként nettó 2,751 millió forintot keresett havonta. Egyes számítások szerint akkoriban hat, a jegybankhoz köthető cégnél volt igazgatósági, igazgatótanácsi tag, ami összesen bruttó 7–9 millió forint jövedelmet is jelenthetett. 
  • Csák János vagyonáról nincs sok nyilvános adat, 2019-ben a 24.hu-nak adott interjúban annyit mondott, hogy Mészáros Lőrinc és Tiborcz István vagyonosabb, mint ő.

A lap emlékeztet rá, hogy a vagyonnyilatkozatok nem fedik le teljes egészében az adott képviselő vagyoni helyzetét.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#orbán-kormány#leggazdagabb#leggazdagabb emberek

Címlapról ajánljuk