Belföld

Orbán Viktor egyeztetett az új kormányról, ők lehetnek az új miniszterek

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 12:56

Azt nem tudni, hogy a tanácskozáson résztvevők mind miniszteri széket kapnak-e. Szijjártó Péter és Varga Mihály mindenesetre nem volt jelen, mindketten külföldön vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tanácskozáson részt vett (az esetleges pozíciók korábbi sajtóértesülésekből származnak): 

  • Csák János – üzletember, volt londoni nagykövet, korábbi Mol-elnök és Matáv pénzügyi igazgató, 
  • Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezúttal is hasonló feladat várhat rá, 
  • Lázár János – a Miniszterelnökséget korábban vezető miniszter, vidékfejlesztéssel foglalkozó minisztérium vagy paksi bővítésért felelős tárca tartozhat hozzá,
  • Nagy István volt agrárminiszter, ezúttal is hasonló feladatot kaphat,
  • Nagy Márton – Orbán Viktor gazdasági tanácsadója, Tiborcz István üzlettársa a Diófa Alapkezelőben,
  • Navracsics Tibor volt igazságügyi miniszter, ezúttal az uniós ügyek kerülhetnek hozzá, 
  • Palkovics László innovációs miniszter, 
  • Pintér Sándor belügyminiszter, 
  • Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, 
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, 
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszterként emlegették 
  • és Varga Judit igazságügyi miniszter.

A szűkszavú közleményből az nem derült, ki hogy a megbeszélésen résztvevők biztosan miniszteri székre számíthatnak-e, de a tárcavezetői pozíciókról szóló találgatások egy-két kivételtől eltekintve ugyanezeket a neveket említették.

A megbeszélésen nem vett rész Szijjártó Péter, az előző ciklus külügyminisztere és Varga Mihály pénzügyminiszter sem, de ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert mindketten külföldre utaztak.

Az egyeztetésről Orbán Viktor kormányfő is beszámolt Facebook-oldalán. 



A miniszterelnök május 6-án adott rádióinterjújában azt mondta, hogy jelentősen át szeretné alakítani a kormány szerkezetét és sok új embert szeretne behozni.  A kormányfő május 16-án tesz majd esküt és május 20. és 30. közötti parlamenti ülésen mutathatja majd be az új kormányt a képviselőknek.

A hvg.hu korábban azt írta egy törvényjavaslat alapján, hogy a belügyminisztériumhoz kerülhet az egészségügy, a tárcát pedig az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter vezetné, aki természetesen Pintér Sándor lesz. A Telex információi szerint az oktatás is a belügyhöz kerülne. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszűnik, a benne lévő szakterületeket pedig felosztják.

Értesüléseik szerint távozhat a kormányból Benkő Tibor honvédelmi miniszter, utódja Szalay-Bobrovniczky Kristóf lehet, aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, valamint jelentős érdekeltségekkel rendelkezik a hadiiparban. A Magyar Honvédség nemrég az érdekeltségében álló cseh cégtől rendelt tucatnyi gyakorló-kiképző repülőt. Az új kormányban a sport is a honvédelmi miniszterhez tartozna.

Arról a 24.hu írt, hogy Navracsics Tibor egy teljesen új tárcát kaphat: uniós miniszter lehet.

Rogán Antalról a HVG azt írta, hogy a miniszter megerősödését hozhatja az ötödik Orbán-kormány megalakítása, hozzá kerülhet akár több titkosszolgálat felügyelete is. Lázár Jánossal a lap információi szerint azért húzódott el az egyeztetés, mert nem tartja elég fajsúlyosnak Paks II. megépítésének menedzselését, amit a távozó Süli Jánostól kellene átvennie. Korábban még vidékfejlesztésért felelős miniszterként emlegették Lázárt. 

A fényképek alapján búcsúzik a kormánytól Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kásler Miklós humánminiszter, Süli János paksi bővítésért felelős miniszter, valamint Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter is.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI

#Belföld#kormány

Címlapról ajánljuk