Belföld

Kevesebb mint fél év alatt 3,8 millió forintos nyereséget termelt Gruevszki magyar cége

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 9:55

A volt észak-macedón miniszterelnököt múlt hónapban hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság sikkasztásért. 

Öt és fél hónap alatt 5 millió forint folyt be Nikola Gruevszki volt észak-macedón miniszterelnök Magyarországon működő cégének kasszájába – írta az Mfor

Költségként 774 ezer forintot számolt el, így az adófizetési kötelezettség elszámolása után 3,8 millió forint tiszta nyereséghez jutott. 

A Magyarországra menekült Nikola Gruevszki tavaly júliusban alapította az I.C.I.C. Kft.-t, a társaság székhelye pedig egy péceli családi ház lett. A volt államfő pedig nemcsak tulajdonosa, de ügyvezetője is lett a társaságnak, melynek főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás.

Korábban egyébként kiderült, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen egyeztet a volt észak-macedón miniszterelnökkel. 


Nikola Gruevszkit múlt hónapban hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság sikkasztásért. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottaknak joguk van fellebbezni.

A politikust hazájában már korábban is börtönbüntetésre ítélték korrupciós bűncselekmények miatt, most egy újabb ügyben született ítélet. Gruevszkit azzal vádolták, hogy 1,3 millió eurót sikkasztott az általa vezetett kormánypárthoz érkezett adományokból. A pénzt 2012 októberétől 2013 szeptemberéig egy Belize-ben bejegyzett offshore cég segítségével vonzó építési telkek megvásárlására fordította Szkopjéban és Krusevóban. A politikus távollétében kimondott ítéletben a börtönbüntetés mellett 3200 eurós pénzbüntetést is kiszabtak.

Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a szociáldemokrata ellenzék került hatalomra.

Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést. 

Nyitókép: Georgi Licovszki/MTI/EPA

 

#Belföld#nikola gruevszki#észak-macedónia#korrupció#szíjjártó péter

Címlapról ajánljuk