Belföld

Sok kormánypárti szavazó szerint Soros György is felelős az ukrajnai háborúért

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 11:38

Az ellenzéki szavazók egy jelentős része pedig Orbán Viktort nevezte meg felelősnek. A Medián felmérése rámutatott: a magyarok nemzetközi ügyekről alkotott véleményét leginkább az határozza meg, hogy milyen álláspontot képviselnek a belpolitikai kérdésekben.

Nemcsak általában a nemzetközi nagyhatalmak, de vezetőik megítélése is nagyban függ attól, hogy a válaszadók melyik belpolitikai oldallal szimpatizálnak – derült ki abból a kutatásból, amelyet a 444 megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített április 26. és április 30. között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök összességében nagyon népszerűtlennek látszik a magyarok körében, egy 100-a skálán, csak 34 pontos a megítélése, miközben például Ferenc pápának 78, Emmanuel Macron francia elnöknek pedig 53.

Ha azonban a belpolitikai szimpátia szerint elemezzük Putyin megítélését, láthatóvá válik, hogy a kormánypártiak 47 pontot adtak az orosz elnöknek, amely körükben magasnak számít. A fideszes szavazók ugyanis általánosságban rendkívül bizalmatlanok a nemzetközi környezettel szemben; Emmanuel Macron 46, Joe Biden amerikai elnök alig 21, Volodimir Zelenszkij pedig csak 19 pontot ért el.

Az ismert politikai vezetők közül egyedül Donald Trump volt amerikai elnök népszerűbb a fideszesek körében Putyinnál. 

A kérdőívben felsorolt közéleti szereplők közül kiemelkedik Ferenc pápa, aki még a kormánypártiaknál is 79 pontot ért el. 

Az ellenzéki érzelmű magyarok között Macron pontszámai négy év alatt 51-ről 66-ra nőttek náluk, Ferenc pápa az ő köreikben is népszerűbb lett 9 százalékponttal, Joe Biden 56 pontot kapott az ellenzékiektől, Zelenszkij 58-at, Soros György 43-ról 58-ra ment fel. Összességében megállapítható, hogy

miközben a nagyhatalmakkal szemben általánosságban bizalmatlanok a magyarok, egyre inkább vonzódnak a karakteres vezető személyiségekhez.

A felmérés szerint ha arról kérdezzük a magyarokat, hogy ki a felelős az orosz-ukrán háborúért, akkor azt látni, hogy sok fideszes hiába szimpatizál Putyinnal, őt is megnevezi felelősként a konfliktusért (átlagosan 70 pontra teszik felelősségét a háborúban).

A fő felelős a kormánypártiak szerint ennek ellenére nem az orosz elnök, hanem az Egyesült Államok (75 százalékpont) és Ukrajna (74 százalékpont). A belpolitikai orientáció jelentőségét szépen mutatja, hogy az Európai Unió felelősségét 49, Soros Györgyét pedig 65 pontra tették a fideszesek az ukrajnai háborúban.

Ez a belpolitikailag vezérelt felfogás távolról sem csak a kormánypártiakra jellemző, 

az ellenzéki érzelműek szerint Orbán Viktor felelőssége a háború kitörésében 47 pont.

A kormánypártiak 34 százaléka támogatna gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, ugyanez a szám az ellenzékieknél 80 százalék körüli.

Nyitókép: Philippe Buissin/MTI/Európai Parlament

#Belföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#vlagyimir putyin#orbán viktor#felmérés#medián

Címlapról ajánljuk