Belföld

Több ezren hiszik úgy a Facebookon, hogy nem a szovjet hadsereg, hanem az ukránok szállták meg Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. május 8. 15:09

Átértelmezi a második világháborút egy hamis információktól hemzsegő, magyar nyelvű bejegyzés, amit rengetegen osztottak meg.

Több ezer magyar felhasználó osztott már meg március közepe óta egy szöveget, amely azt állítja, hogy nem a szovjet hadsereg, hanem „ukrán hadseregek” szállták meg Magyarországot a második világháborúban, és ők a felelősek a megerőszakolt nőkért és az egyéb atrocitásokért – írta a Lakmusz.

A bejegyzést egy magyar nyelvű felhasználó osztotta meg, a profil pedig valódinak tűnik. A férfi folyamatosan orosz dezinformációs oldalakról származó cikkeket, információkat oszt meg, vagy éppen az orosz katonai szóvivő, Igor Konasenkov beszámolóit teszi közzé magyar nyelven. A bejegyzést azonban a Lakmusz szerint nem a férfi írta, hanem valószínűleg kimásolta egy másik profil bejegyzéséből.

Tisztánlátás végett: 1944-ben Magyarországot nem az oroszok szállták meg és erőszakoltak meg 400 ezer magyar nőt, és lőtték rommá Budapestet, hanem az első, második, harmadik és a negyedik Ukrán hadsereg!

– fogalmaz a bejegyzés, amely azt az egyszerű tényt ferdíti el, hogy 1944-45 során a 2. Ukrán Frontnak nevezett szovjet hadseregcsoport harcolt a Magyarországot megszálló német hadsereggel, majd űzte ki azt és lett maga is megszálló haderő. Ezen kívül létezett még három Ukrán Front, de létezett Belarusz és Balti Front is.

A cikk által idézett David R. Stone történész szerint ezen hadseregcsoportok neve arra utalt, hogy hol szerveződtek meg és hol tevékenykedtek kezdetben. A szovjet hadsereg többnemzetiségű volt, tehát az oroszok mellett besorozott ukránok, fehéroroszok és egyéb nemzetiségek is harcoltak a kötelékükben.

Nyitókép: Kilőtt szovjet tank Magyarországon 1945 márciusában. / Getty Images

#Belföld#második világháború#dezinformáció#orosz-ukrán háború#facebook#ma

Címlapról ajánljuk