Belföld

Orbán Viktor: Az orosz olaj elleni embargó egy magyar gazdaságra dobott atombombával ér fel

rtl.hurtl.hu

2022. május 6. 8:17

A miniszterelnök tagadta, hogy Magyarország érzéketlen lenne az ukránokkal szemben.

A miniszterelnök szerint a háború az energiabiztonságot veszélyezteti. Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azt mondta, hogy az Európai Unióban „egészen más adottságú országok vannak”, egyesek könnyebben jutnak olajhoz például a tengeren, de Magyarországra csak vezetéken érkezhet az olaj. A kormány nem tud olyan uniós javaslatot elfogadni, ami ezeket a körülményeket figyelmen kívül hagyja.

Orbán Viktor szerint az sem megoldás, ha 2023 végéig Magyarország felmentést kap az Oroszországgal szembeni olajembargó alól, mert több százmilliárd forintba kerülne a finomítók átalakítása, és drágábban kellene beszerezni az olajat. „Egyik pillanatról a másikra 700 forint lenne a benzin és 800 forintba kerülne a gázolaj, az ipari termelő üzemek pedig csődközeli helyzetbe kerülnének” – mondta.

Az a harc, amit most folytatok, az a rezsicsökkentés érdekében folyik

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a „mostani brüsszeli javaslat” véget vetne a rezsicsökkentésnek. Közölte, hogy az Európai Bizottság elképzelése az olajembargóról felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával. Tagadta, hogy Magyarország érzéketlen lenne az ukránokkal szemben, azt mondta,

van szívünk, folyamatos segítséget nyújtunk a menekülőknek, a gyerekeket iskoláztatjuk.

A kormányfő közölte azt is, hogy május 20. és 30. között tervezi bemutatni az új, jelentősen átalakított szerkezetű kormány tagjait.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#orosz-ukrán háború#rezsicsökkentés#olajembargó

Címlapról ajánljuk