Belföld

Egyetlen hónap alatt kéttonnányi második világháborús robbanóeszközt hatástalanított a Honvédség

rtl.hurtl.hu

2022. május 5. 16:40

Egy hónap alatt 242 esethez riasztották őket.

A Magyar Honvédség tűzszerészei csak áprilisban több mint 2 tonnányi világháborús robbanóeszközt kezeltek – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede csütörtökön.

Hozzátették: idén már több mint 700 rendőrségi bejelentés érkezett alakulatuk tűzszerész ügyeletére feltételezett robbanótestek miatt.

Az áprilisi tűzszerészi mentesítések közül kiemelték a többi között azt az esetet, amikor Budapesten, egy VIII. kerületi épület felújítása során, egy családi ház gyerekszobájának padlója alatt bukkantak rá egy második világháborús bombára a munkások.

Jelentős mennyiségű, szintén világháborús eredetű robbanóeszközt találtak egy kállói családi ház hátsó kertjében folyó építkezésen is az ott dolgozó munkások.

Tökölön mezőgazdasági munkák során bukkantak veszélyes, második világháborús emlékekre. Ugyancsak földmunkák során Székesfehérvár külterületén is találtak robbanótesteket az elmúlt hónapban. Celldömölkön a horgásztó rekonstrukciós munkálatai során kerültek elő robbanóeszközök.

Csak áprilisban 242 alkalommal riasztották a tűzszerészeket különböző típusú robbanóeszközökhöz, ebből 32 esetben azonnali intézkedésre volt szükség.

Ezek során 922, többségében második világháborús eredetű katonai robbanótestet kezeltek a honvédség tűzszerészei – írták.

Nyitókép: Egy 500 kilogrammos második világháborús bomba a XIII. kerületi Reitter Ferenc utcában egy építkezésen a hatástalanítás napján, 2021. július 29-én. – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

#Belföld#bomba#tűzszerészek#magyar honvédség#második világháború

Címlapról ajánljuk