Belföld

Nem tudják megmondani a hatóságok, hány alkalommal emeltek vádat a pedofiltörvény alapján

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 18:36

A Legfőbb Ügyészség arra hivatkozik, hogy ehhez túl sok aktát kellene átvizsgálni.

Kérdéseket küldött el az Alfahír a Legfőbb Ügyészségnek a pedofiltörvénnyel kapcsolatban.

A következőket akarták megtudni:

  • hány vádemelés történt az ügyészség(ek) részéről,
  • milyen ügyekben,
  • illetve azok milyen eredménnyel zárultak?

Az ügyészség ezt válaszolta nekik a kérdésekre:

„az ügyészség olyan speciális statisztikai adatgyűjtéssel nem rendelkezik, hogy a kérdezett törvénymódosítás kapcsán hány vádemelés történt, milyen ügyekben, illetve azok milyen eredménnyel zárultak. Erre tekintettel további adatokat csak hosszú időn át tartó országos, tételes aktavizsgálattal tudnánk közölni, így sajnos nem áll módunkban ennél több információt közölni.”

A lap cikkében így kommentálta a választ: „hogy miért lenne szükség egy egyszerű adatkérésnél „egy hosszú időn át tartó, országos, tételes aktavizsgálatra” 2022-ben, az nem derült ki”.

A gyermekvédelminek nevezett pedofiltörvényt tavaly fogadta el a parlament. A jogszabály megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését és megjelenítését is. Közös állásfoglalásában a Magyar Pszichológiai és a Pszichiátriai Társaság azt írta róla: kifejezetten veszélyes a fiatalok egy részének mentális egészségére. A kormány a gyermekek védelmével indokolta a bírálói által melegellenesnek tartott törvény elfogadását. A szakmai szervezetek szerint a homoszexualitással kapcsolatos kérdések tabusításával a fiatalok magukra maradnak a bizonytalanságukkal. Erről az RTL Híradó is beszámolt:

Korábban az RTL Híradó arról is tudósított, hogy a könyvtárakban betarthatatlan az úgynevezett pedofiltörvény a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szerint. Állásfoglalásukban azt írták: visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat a jogszabály, ezért annak finomítását kérik. Szerintük az is problematikus, hogy olyan esetekre is büntetőjogi kategóriákat alkalmaznak, ahol valójában nincsenek sértettek. A kormány nem árulta el, hogy megfontolják-e a könyvtárosok javaslatait.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#pedofiltörvény#vádemelés#ügyészség#gyermekvédelem#homofóbia

Címlapról ajánljuk