Belföld

Megalakult az új parlament, Kövér az elnök, Orbán Viktor istentisztelettel hangolódott

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 11:11

Hadházy Ákos kivételével a képviselők letették az esküt, ezzel megalakult az új parlament. Áder János államfő arra tett javaslatot, hogy Orbán Viktort válasszák meg miniszterelnöknek. Korábban a kormányfő virágot vitt a Batthyány-örökmécseshez, a Momentum és a DK képviselői pedig kivonultak az eskütétel után.

Megválasztották Kövér Lászlót házelnöknek

Titkos szavazással Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé a képviselők a parlament alakuló ülésén hétfőn. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök.

Kövér László megválasztását követően esküt tett a plénum előtt. Arról is beszélt: „nemzetünk, társadalmunk, családjaink állapota, helyzete, boldogulási esélyei ma jobbak, mint a rendszerváltozás kezdete óta bármikor".

Szerinte „a veszélyek korát éljük, és mindazt, amit az elmúlt 32 év munkájával elértünk, ma újra veszély fenyegeti: pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, világjárvány és a szomszédban dúló háború".

Szavaznak a házelnökről

Nem volt konszenzus, így a Fidesz jelölhetett a házelnöki pozícióra, a párt ezúttal Kövér Lászlót ajánlja. A képviselők most titkos szavazáson dönthetnek róla, erre és a voksok összeszámolására 40 percük lesz. 

Bejelentették a frakcióvezetőket

  • Fidesz (117 tag): Kocsis Máté
  • KDNP (18 tag): Simicskó István
  • Demokratikus Koalíció (15 tag): Gyurcsány Ferenc
  • Jobbik (10 tag): Jakab Péter
  • Momentum (10 tag): Fekete-Győr András
  • MSZP (10 tag): Tóth Bertalan
  • LMP  (6 tag): Ungár Péter
  • Mi Hazánk Mozgalom (6 tag): Toroczkai László
  • Párbeszéd (5 tag): Tordai Bence

A Momentum frakciója kiegészítette az esküt

„Esküszünk, hogy küzdeni fogunk egy igazságos, emberséges, és zöld Magyarország létrejöttéért, a demokratikus Magyarország megteremtéséért! A Parlament falain belül, de leginkább azon kívül, az emberek között” – ezzel módosították a párt politikusai az eskü szövegét. Az eskütétel után kivonultak az ülésteremből.

Lázár János ismét elaludt a fotózásról

Lázár János ismét nem került rá a Fidesz és a KDNP hivatalos frakciófotójára – írta a Telex. A lapnak a politikus a sajtósán keresztül azt írta: 

Elaludtam és sajnos lekéstem a fotózást. Négy év múlva mindenképpen pótolni fogom! :D

2018-ban Lázár János szintén nem szerepelt az új országgyűlés megalakulásakor készített frakciófotón, akkor a 444-nek azt mondta, egyszerűen csak elaludt, nem kell semmi különöset a dolog mögé látni. 

A képet egyébként Orbán Viktor is megosztotta.

Hadházy egyelőre nem tett esküt

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nem tett egyedül esküt a parlament alakuló ülésén, így ő egyelőre nem gyakorolhatja a képviselői jogait.    

Áder János: Válságra kell készülni

Áder János ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy semmi sem kérdőjelezheti meg a választás eredményét. Azt is jelezte, hogy pénteken felkérte Orbán Viktort miniszterelnöknek, aki ezt elfogadta, így most arra tesz javaslatot a képviselőknek, hogy Orbán Viktort válasszák meg kormányfőnek. 

A leköszönő köztársasági elnök szerint nemet kell mondani a kettős mérce alkalmazására, „az idegen érdekek kiszolgálására”, „az alkotmányellenes szándékokra”, a hazugságra és a demagógiára, trágárságra. Úgy vélte ugyanakkor, hogy igent kell mondani a nemzeti érdekek képviseletére, a magyarok biztonságára, a közös sikerekre. A közös sikerek példájaként említtette a kastélyfelújításokat, a templomfelújításokat, valamint a sportlétesítményeket is. 

Nem kell jóstehetség, hogy lássuk: nehéz év-évek várnak ránk, a covid még itt van velünk, a háború elhúzódik, és "egy gazdasági válság készül ránk rúgni az ajtót" – fogalmazott.

Kivonult a DK és a Momentum

A Demokratikus Koalíció képviselői csak a mandátumigazolás és az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak.

A Momentum képviselői is elhagyták az eskütétel után az üléstermet. Korábban azt közölték a Facebook-oldalukon, hogy a frakciótagok a parlamenti mellett alternatív esküt tettek, melyben nem csak egy szűk kiváltságos réteg, hanem az egész társadalom szolgálatára esküdtek fel.

Letették az esküt, megalakult az új parlament

Esküt tettek a képviselők, még az ellenzékiek többsége is, majd Turi-Kovács Béla korelnök bejelentette az új parlament megalakulását. Ez azt jelenti, hogy a negyedik Orbán-kormány mandátuma megszűnt, mostantól a kabinet ügyvezető kormányként dolgozik az új kormány megalakulásáig.

Törvényjavaslat az egyenlő szavazati jogért

A Nemzeti Választási Bizottság elnökének beszámolója után a Nemzeti Választási Iroda vezetője értékelte a választást, utóbbi pedig bejelentette, hogy 7 egyéni körzetben kezdeményezi a választási körzethatárok módosítását, mert ezeken a helyeken legalább 20 százalékkal eltér az átlagostól a szavazók száma. 

A képviselők mindkét beszámolót elfogadták. 

A mandátumvizsgálat idejére, 20 percig szünetet rendeltek el. 

Áder megnyitotta az ülést

A leköszönő köztársasági elnök nem sokkal 11 óra után megnyitotta az Országgyűlés alakuló ülését. A Himnusz eléneklése után Áder János azt mondta: 199 képviselőből mind a 199 továbbá a 11 nemzetiségi szószóló benyújtotta neki a megbízólevelét. A megbízóleveleket mandátumvizsgálatnak vetik alá.

Az államfő ezután átadta az ülés vezetését a legidősebb képviselőnek, a fideszes Turi-Kovács Bélának. Szerinte a rendkívüli helyzet miatt nemcsak nem illik, hanem nem is lenne hasznos politikai beszédet tartania, pedig az elmúlt alakuló üléseken ezt mindig megtették a korelnökök. Így csak néhány gondolatot osztott meg, egyebek mellett azt, hogy a választók egyértelműen döntöttek: elutasítják a háborút és továbbra is a Nemzeti Együttműködés Rendszerében hisznek. 

Szerinte Európában csak két békepárti vezető van: Ferenc pápa és Orbán Viktor. Turi-Kovács Béla végül áldást kért minden képviselőre, „nem jöhet az soha rosszul, ha Isten áldásával élünk” – mondta.

Istentisztelet kormánypárti képviselőknek

Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői is istentiszteleten vettek részt a Hold utcai református templomban, Budapesten – derült ki az állami hírügynökség által közzétett felvételből. 

A kormánypártok már a korábbi alakuló ülések előtt is istentisztelettel kezdték a napot, 2018-ban ráadásul ezt a Parlament falain belül tették meg, miután várható volt, hogy az épület körül ellenzéki tüntetők lesznek mindenhol.

Idén azonban szó sincs erről, az összefogásban résztvevő pártok tagjai pedig leginkább azon vitáznak, hogy be kell-e menni az alakuló ülésre vagy sem. 

Mint megírtuk, Fekete-Győr András a Momentum frakcióvezető-jelöltje és Hadházy Ákos, aki korábban jelezte, a párt képviselőcsoportjába ülne be a parlamentben, április 9-én arról tartott tájékoztatót, hogy nem mennek el az alakuló ülésre. Ezzel egyébként komoly anyagi áldozatot is hoztak volna, hiszen

a jogszabály szerint a képviselő tiszteletdíjra az eskütételétől a megbízatásának megszűnéséig jogosult.

Az esküt viszont az alakuló ülésen rakják le, ha ide nem mennek el a momentumos politikusok, valamint Hadházy Ákos, akkor az esküjüket sem tudják letenni, és emiatt fizetést sem kapnak.

Múlt héten aztán fordulat állt be, a Momentum közölte, mégis elmennek az alakuló ülésre, leteszik az esküt, de utána kivonulnak. Hadházy Ákos szerint a párt tragikus döntést hozott, amit „fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás” miatt hozhattak. A Momentum erre úgy reagált, hogy közölték, Hadházy Ákos nem ülhet be frakciójukba, amit az LMP egykori társelnöke állítása szerint az RTL Híradótól tudott meg.

A politikus hétfőn délelőtt Kisvaszarról jelentkezett be, ahol alternatív esküt tett. 


Orbán Viktor kormányfő közben a Batthyány-örökmécsesnél helyezett el virágot a többi kormánypárti politikussal.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. 

A nap részletes programjáról itt olvashat bővebben. 

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#istentisztelet#fidesz-kdnp#alakuló ülés#országgyűlés#parlament#orbán viktor#áder jános

Címlapról ajánljuk