Belföld

Karácsony Gergely: Közvetlenül az EU-tól kap támogatást Budapest a klímasemlegességre

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 12:42

Száz várost választottak be a klímasemleges és okos városok uniós programjába: a magyar települések közül Budapest mellett még Pécset és Miskolcot is.

Kiemelten fogja támogatni Budapestet az Európai Bizottság azért, hogy el tudják érni a 2030-as klímacélt, jelentette be Karácsony Gergely a Facebookon. Az EU azt szeretné, hogy legkésőbb 2050-re minden uniós város klímasemleges legyen.

Most száz várost választottak be a klímasemleges és okos városok programjába: a magyar települések közül Budapesten kívül még Pécset és Miskolcot is.

A misszió lényege, hogy kísérleti és innovációs központokká tegyék ezeket a városokat, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti, hogy legkésőbb 2050-ig minden város klímasemleges legyen az Unióban

– írta a főpolgármester. A program összesen 360 millió euróból valósul meg. Karácsony szerint az nem felülről irányított, és nem „Brüsszelből” mondják meg, mit tegyen a város a pénzzel. A következő lépés Karácsonyék számára az, hogy klímavárosi szerződést dolgozzanak ki, „amelynek az összes városi ágazatra lebontva tartalmaznia kell egy átfogó koncepciót az éghajlat-semlegesség elérésére.”

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy a főpolgármester hazatért Brüsszelből. Azt írta, a program

hatalmas siker és egyben lehetőség

A főpolgármester az április eleji országgyűlési választások után nyilatkozott az RTL Híradónak. Ekkor arról beszélt: húsz éve nem nézett be választást annyira, mint a mostanit.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#karácsony gergely#eu#brüsszel#budapest#támogatás#klíma#zöld

Címlapról ajánljuk