Belföld

Hadházy Ákos tragikusnak tartja, hogy a Momentum elmegy a parlament alakuló ülésére

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 10:20

A párt az eskütételt nem bojkottálja.

A Facebookon kommentálta a párttal szorosan együttműködő Hadházy Ákos azt a momentumos döntést, hogy nem bojkottálják a parlament alakuló ülését. Ahogy mi is megírtuk: a Momentum képviselői az ülés eleji eskütételre bemennek, csak azután hagyják el a termet.

Így kommentelt Hadházy:

A Momentum elnöksége döntött. Szerintem rosszul, sőt tragikusan, de ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk. A tegnap késő esti közlemény szövegéből és a díszpozíciók visszautasításából látszik, hogy értik ők, miről van szó, de a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hatott. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként együtt tudtunk dolgozni, a jövőben is lesznek közös ügyeink.

Ismételten leírta, hogy szerinte a választást elcsalta a Fidesz, és a parlamentben nem lesz lehetősége az ellenzéknek ellenőrizni kormányt. Csak akkor fogja őket komolyan venni a Fidesz, ha „szavazóink tömegei segítenek nyomást gyakorolni”.

Ez pedig csak akkor lehetséges, ha látják, hogy az ellenzék komolyan veszi magát. Ezért tartja szomorúnak, hogy a Momentum leteszi az esküt, főleg hogy Fekete-Győr András hétfőn még „ultimátumot” adott Kocsis Máténak. Ebben azt írta, hogy a Momentum csak akkor hajlandó részt venni az alakuló ülésen, ha teljesülnek a parlament működésének alapfeltételei.

Ezután Kocsis Máté megfenyegette a parlamenti pártokat, hogy ne merészeljenek távol maradni arról az ülésről, ahol az új parlament kimondja: a választások szabályos rendben zajlottak. Már szerdától érezhető volt a momentumos képviselők elbizonytalanodása, de akkor az elnökség még kitartott a kezdeményezés mellett, amit április 12-én tettem közzé »Nem kell részt venni álvitákban - demokratikus minimum« címmel

– írta. Ő az alakuló ülés napján köztéri fogadóórát fog tartani a Kossuth téren, az alakuló ülés helyett pedig „Kisvaszarra fogok menni, ahol egy roma családot folyamatos retorzió ér a polgármester részéről, mert a nevüket felvállalva számoltak be a roma felzárkóztatásra adott EU-s pénzek elcsalásáról”.

Az ellenzéken belüli feszültségekkel az RTL Híradó is foglalkozott:

A kisvaszari helyzetről pedig a Házon kívül forgatott:

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#hadházy ákos#momentum#alakuló ülés#parlament#ellenzék#fekete-győr andrás#kocsis máté

Címlapról ajánljuk