Választás 2022

A Momentum öt feltétellel vállalja a teljes parlamenti munkát

rtl.hurtl.hu

2022. április 25. 12:56

Fekete-Győr András ezeket levélben közölte Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével. A feltételek közé tartozik, hogy a közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője hivatalos levelet küldött Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének arról, hogy a Momentum milyen feltételek teljesülése mellett venne részt teljes mértékben a parlamenti munkában. „Önök az elmúlt 12 évet azzal töltötték, hogy kiüresítsék a magyar parlamentarizmust. Az Ön frakciójának köszönhető, hogy az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája” – kezdi levelében Fekete-Győr.

A Momentum politikusa úgy fogalmazott Kocsis Máténak: „A parlament munkájának kiüresítésén túl pedig a választások kiüresítése is az Önök felelőssége: a Fidesz-frakciónak köszönhető, hogy jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon.”

A Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha teljesülnek az alábbi feltételek:

  1. A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  2.  A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  3. Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  4. Kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  5. Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).

„A Momentum megválasztott frakcióvezetőjeként az a határozott álláspontom, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát” – tette hozzá Fekete-Győr András. A teljes levelet itt olvashatja el:

 

Nyitókép: Fekete-Győr András / Facebook

#Választás 2022#momentum#fekete-győr andrás

Címlapról ajánljuk