Belföld

Nem ül be a Momentum parlamenti frakciójába Hadházy Ákos

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 15:52

Csalódott, amiért a párt képviselői mégis részt vesznek az új Országgyűlés alakuló ülésén.

Várhatóan nem ül be a Momentum frakciójába Hadházy Ákos, így a 2022-26-os országgyűlési ciklusban is független képviselőként fog dolgozni – értesült a Magyar Hang. Az egyéni választókerületében, Zuglóban a Momentum színeiben előválasztást nyert, majd képviselői mandátumhoz jutott Hadházy már az április 3-i újabb kétharmados Fidesz-győzelem után azt hangoztatta, hogy az ellenzéki pártok képviselőinek nem szabad részt venniük az új Országgyűlés alakuló ülésén és azon letenniük a képviselői esküt, mert ezzel legitimálják a Fidesz választási rendszerét.

Hadházy úgy vélte, a képviselői mandátumokat fel kell venni az eskük későbbi letételével, azonban a parlamenti munkában, például a bizottságokban nem kell részt venni és tisztségeket sem szabad vállalni, mert ezzel a Fidesz díszellenzékévé válnak a pártok.

Ebben a törekvésében egyedül a Momentum követte csak Hadházyt az ellenzéki pártok közül. Fekete-Győr András megválasztott frakcióvezető Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek küldött levelében az alakuló ülésen való részvételüket öt feltételhez kötötte és noha ezek a feltételek nem teljesültek, csütörtök este a Momentum bejelentette, mégis részt vesznek a május 2-i ülésen. Hadházy emiatt dönthetett úgy, hogy inkább független képviselőként dolgozik tovább és nem ül be a Momentum-frakcióba.

Hadházy döntésével a párt képviselőcsoportja 10 fősre csökkenhet, ami azonos méretű lesz a Jobbik-frakcióval. Ezzel több tízmillió forintos frakciótámogatástól eshet el a Momentum.

Nyitókép: Hadházy Ákos – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#momentum#hadházy ákos#parlament#országgyűlés#képviselő#eskü

Címlapról ajánljuk