Belföld

Guardian: A magyarok 47 százaléka szerint nem szabad a sajtó

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 20:19

A visegrádi országokban élők többsége szerint tenni kellene a sajtó függetlenségéért.

A visegrádi országokban élők több mint fele gondolja azt, hogy veszélyben van a sajtószabadság, és többségben vannak azok is, akik szerint kormányzati vagy uniós beavatkozásra van szükség – írja a Guardian. A Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában elvégzett felmérés annak a konzultációnak a része, amellyel 

az Európai Bizottság egy olyan jogszabályt készít elő, ami a média sokszínűségének és függetlenségének védelmére szolgál.

A felmérést még februárban, az orosz-ukrán háború előtt végezték. Kiderül belőle, hogy a legtöbben, 63 százaléknyian Lengyelországban aggódnak a sajtószabadság miatt, míg az összes visegrádi országban 52 százalék az átlag. A négy országban 71 százalékos annak támogatottsága, hogy a kormányok garantálják a sajtószabadság betartását, és 59 százalék vár az Európai Uniótól megoldást.

Magyarországon voltak a legtöbben, 47 százaléknyian, akik azt mondták, hogy a sajtó hazájukban nem szabad. Csak 30 százaléknyian mondták, hogy sajtószabadság van. A csehek 47 százaléka szerint szabad a sajtó országukban, és ott a legnagyobb a média függetlenségének támogatottsága. A Guardian rámutat arra is, hogy

 a Fidesz támogatóinak körében harminc százaléknyian vannak azok, akik szerint a tulajdonosokra kell bízni a médiumok tartalmát – ilyen alacsony arány semmilyen más csoportban nem jelenik meg.

A tanulmány elkészítésében részt vevő Szerkesztői Függetlenség Bizottság elnöke, Misha Glenny arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás óta az Európai Bizottság és több európai kormány is úgy döntött, hogy Orbán Viktort és Magyarországot veszi célba ellenszegülése miatt, míg a nyugati erőfeszítések támogatásáért cserébe Lengyelországnak szabad kezet adnak egyes jogállamisági kérdésekben.

A lapnak nyilatkozott Munk Veronika, az Index felmondott munkatársaiból létrejött Telex tartalomfejlesztési vezetője is, aki azt mondta: tart attól, hogy az újfent kétharmadot szerzett kormány egy törvénnyel megakadályozhatja, hogy az olvasók támogatásaiból tartsák fenn szerkesztőségüket.

Márciusban az ellenzéki összefogás pártjai Budapesten a magyar állami média székházánál tüntettek, mert szerintük oroszbarát propagandát sugároznak. A politikusok azt is kifogásolják, hogy nem hívják be őket a közmédia műsoraiba.

Nyitókép: rtl.hu / Nagy Attila Károly

#Belföld#felmérés#sajtószabadság#v4#európai bizottság

Címlapról ajánljuk