Belföld

A Fidesz-KDNP pártszövetség frakciójában ül majd a legkevesebb nő, a Párbeszédében a legtöbb

Dévai LászlóDévai László

2022. április 26. 18:26

Így fest a parlament összetétele nemek szerinti felbontásban.

A parlamenti pártok frakcióiban messze a KDNP-ben lesz a legkevesebb női képviselő, a kisebbik kormánypárt 18 képviselőcsoportjában 17 férfi, és mindössze egyetlen női képviselő ül majd – ez 5,6 százalékos arányt jelent. Juhász Hajnalka egyébként az előző ciklusban is egyedüli nőként ül a KDNP frakciójában.

A Fideszben valamivel jobb a helyzet, ott a képviselők 11,1 százaléka nő, azaz a 117 parlamenti képviselőjükből 13-an nők. A 444.hu megjegyzi, hogy plusz egy női képviselője lehetett volna a nagyobbik kormánypártnak, de a párt listáján 5. helyen szereplő Gál Kinga az Európai Parlamentet választotta a magyar helyett.

A Mi Hazánk frakciójában hat képviselő ül majd, így a szélsőjobboldali pártnál egyetlen női képviselő, Dúró Dóra is 16,7 százalékos arányt jelent.

Az egyesült ellenzék pártjai közül a Momentum áll a legrosszabbul, a párt frakciójában két női képviselő fog helyet foglalni, Orosz Anna és Sebők Éva. A párt képviselőinek így mindössze 18,2 százaléka nő.

Az MSZP-ben, a Jobbikban és az LMP-ben egyaránt 20 százalék a női képviselők aránya, a szocialistáknál és a Jobbikban 10 képviselő közül kettő lesz nő. Az LMP-nél úgy lesz 20 százalékos az arány, hogy a DK-tól kapott helyet (Dobrev Klára Gál Kingához hasonlóan az Európai Parlamentet választotta) Bakos Bernadett kapta meg, rajta kívül négy férfi fog ülni a zöldpárt parlamenti frakciójában.

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőcsoportja 15 fős lesz, közülük négyen nők: Vadai Ágnes, Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet és Hegedüs Andrea. Ez 26,7 százalékos arányt jelent.

A legjobb arányt a Párbeszéd tudta felmutatni (33,3 százalék) náluk hat képviselőből kettő nő: Szabó Tímea és Szabó Rebeka.

Nyitókép: A leköszönő negyedik Orbán-kormány tagjai 2022. áprilisban – Fischer Zoltán / MTI

#Belföld#parlament#pártok#fidesz#kdnp#párbeszéd#jobbik#lmp#mi hazánk#nők#frakciók#nők jogai

Címlapról ajánljuk