Belföld

Változás az MSZP vezetőségében: nem lesz társelnök Tóth Bertalan

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 17:33

Kérdés, hogy mi lesz ezután.

Az MSZP soron következő, őszi tisztújításán nem indul a társelnöki tisztségért Tóth Bertalan. Ezt az ellenzéki politikus a Facebook-oldalán közölte vasárnap, szúrta ki az MTI.

Azt írta, az MSZP választmánya szombaton értékelte az április 3-i országgyűlési választás eredményét. A tanácskozáson Tóth Bertalan elmondta, hogy az őszi tisztújításon nem kíván indulni a társelnöki tisztségért, így azt követően az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjeként, a „csapat tagjaként” segíti a közös munkát.

Az MSZP alapszabálya szerint kétévente kell tartani tisztújítást. Legutóbb 2020 szeptemberében volt tisztújító kongresszus, akkor a szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket, Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest. Ezt megelőzően, 2018-tól Tóth Bertalan volt a pártelnök.

A bejegyzéshez mellékelt véleménycikkében a DK-nak is odaszúrt: „Az is nyilvánvaló a számomra – különösen egyes ellenzéki politikusok nyilatkozatai alapján –, hogy most mindenki arra fog törekedni, hogy a saját szerepét felnagyítsa, és mindegyik törpepárt – ideértve a DK-t is a maga 7,5 százalékos parlamenti súlyával – megőrizze a saját bázisát, és önálló politikát folytasson. Remélem, hogy eljön azonban az a pillanat, amikor mindenki rá fog jönni újra, hogy egyedül nem tud megmérkőzni a Fidesszel. Ezért én frakcióvezetőként is arra fogok törekedni, hogy az egyeztetési fórumok megmaradjanak, legyen párbeszéd az ellenzéki frakciók között.”

A párt EP-képviselője, Ujhelyi István szerint az MSZP-t át is kellene nevezni. A képviselő szerint Esély néven kellene újjászervezni a pártot. Az ellenzék kilátásaival az ötödik Orbán-kormány kezdetén az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#mszp#tóth bertalan#kunhalmi ágnes#párt#ujhelyi istván#társelnök

Címlapról ajánljuk