Belföld

Ujhelyi István szerint elhervadt a szegfű, új névvel szervezné újjá az MSZP-t

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 9:02

A szocialista európai parlamenti képviselő szerint Esély néven kellene újjászervezni a pártot.

A Fidesz újabb kétharmados győzelme után már nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott – írta vasárnapi közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

A politikus szerint a „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani a pártot, ezért a szombati választmányi ülésén arra tett javaslatot, hogy szervezzék át az MSZP-t. 

Fel kell vállalnunk bizonyos tabuk, így például a harminchárom éves brandhez való ragaszkodás vagy a nagypárti működési reflexek elengedését

– fogalmazott. Szerinte „ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni”. 

Ujhelyi István szombaton azt javasolta, hogy legyen az új közösség neve Esély.

„Olyan aktív közösségként látom a pártom jövőjét, amely konkrét ügyek és kézzel fogható vállalások mentén képviseli a választóit: 

  • így például a négynapos munkahét bevezetéséről szóló vita felvállalásával, 
  • a rákos megbetegedések felismerése és gyorsabb, hatékonyabb kezelése érdekében követelt nemzeti stratégia kidolgozásával, 
  • vagy épp az Unió támogatásain keresztül az energetikai beruházásokkal véghezvihető „örökös rezsicsökkentés” követelésével” – írta.

Az a közleményből nem derült ki, hogy pontosan mikor dönthetnek a javaslatról, azonban a tisztújítás várhatóan nyár végéig lezajlik, így egy soron következő kongresszus legkésőbb ősszel akár már szavazhat az ötletről. Az esetleges névváltoztatás után egyébként nem kizárt, hogy egy darabig jogi okok miatt és az azonosíthatóság könnyebbé tétele érdekében még valamilyen csatolt formában megmaradna az MSZP rövidítés is, de az is feltételezhetően módosított tartalommal.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#ujhelyi istván#mszp#brand#választási eredmény

Címlapról ajánljuk