Belföld

Kásler Miklós minisztériuma szerint semmilyen adatuk nincs az eladott lélegeztetőgépekről

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 15:29

Éppen ezért fellebbeznek a bíróságon.

„Semmilyen adat nem áll rendelkezésre az Emberi Erőforrások Minisztériumában”, közölte a Kásler Miklós által vezetett minisztérium, miután ellenük döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék. A Transparency International azért indított pert, hogy megtudjuk, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azután, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezret belőlük, írja a Telex.

A bíróság azt írta az ítéletben: „az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”.

Így az Emmi nem titkolhatja az adatokat, amikkel a bíróság szerint biztosan rendelkezik. 

A tárca azonban bejelentette: nem rendelkeznek az adatokkal a kért bontás szerint, és nem is lenne kötelességük új adatbázist előállítani azért, hogy teljesítsék az adatigénylést. Ezért fellebbeznek a pénteki ítélet ellen.

A pedagógiai és az egészségügyi érdekképviseletek korábban azt kérték, hogy az ötödik Orbán-kormányban darabolják fel az Emmit, és legyen külön oktatási, valamint egészségügyi minisztérium. Ez valószínűleg nem fog megtörténni. A kormány lehetséges felépítéséről az RTL Híradó is készített anyagot:


Nyitókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere  és Polgár Csaba, az intézet főigazgatója az Országos Onkológiai Intézet több mint 30 milliárd forintból megépülő onkodiagnosztikai központjának alapkőletételén 2022. április 1-jén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#emmi#kásler miklós#lélegeztetőgép#eladás#transparency international#per

Címlapról ajánljuk