Belföld

Megszólalt a háziorvos, akit L. Simon László nyilvánosan bírált Facebook-oldalán

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 9:05

A korábbi fideszes országgyűlési képviselőnek nem tetszett, hogy a háziorvos lebeszélte édesanyját arról, hogy bemenjen a rendelőbe.

A Facebookon fejezte ki megdöbbenését L. Simon László amiatt, hogy a háziorvos lebeszélte édesanyját arról, hogy bemenjen a rendelőbe. „Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomás problémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?” – fogalmazott a Fidesz volt országgyűlési képviselője, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója abban a Facebook-posztban, amelyet később törölt. Szavai sokakban megrökönyödést keltettek, többen kommentben fejezték ki nemtetszésüket, hiszen az eljárási rend évek óta érvényben van. 

A Népszava megkereste a háziorvost, akit L. Simon név szerint megemlített posztjában. Csáti Géza Attila a lapnak elmondta:

Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.

Hogy utóbbi mit is jelent, azt kollégái magyarázták el. Szerintük nincs igaza az egykori kulturális államtitkárnak, ugyanis még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség. Egy kaposvári háziorvos a Népszavának úgy fogalmazott a szabályozásról: „Még tartja magát, hogy a beteg telefonon bejelentkezik, és a panaszok alapján dönt az orvos, mikor és milyen formában látja el.”

A tiszabecsi Sértő-Radics István a lapnak elmondta: Ha valakinek sürgős problémája akad, be tudják illeszteni a napi ügymenetbe, akár úgy is, hogy rendelés után személyesen megy ki hozzá az orvos, de ilyenkor is kell az előzetes egyeztetés. Hozzátette: senki sem szeretne a háziorvosnál megfertőződni. 

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#l. simon lászló#háziorvos#gárdony

Címlapról ajánljuk