Belföld

Formálódik az új kormány: Kásler távozhat, Lázár pozíciót kaphat

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 6:41

A kormányfő a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy és a kancellária – vezetőivel már meg is állapodott. 

Kásler Miklós távozik, régi-új kormánytagként pedig visszatérhet Lázár János – írta szerdai számában a Népszava. A lap úgy tudja, szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy, a kancellária – vezetőivel már meg is állapodott. 

A felálló kormány várhatóan így változik majd a korábbiakhoz képest:

  • Pénzügyminisztérium: Varga Mihály marad, de kevesebb terület tartozik majd a tárcához, a miniszternek csak a költségvetésre és az adóügyekre kell majd figyelnie.
  • Új tárcához kerülhet a gazdaságai stratégia, az energetika és a fejlesztések koordinálása, ennek a minisztériumnak a vezetője Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke lehet.
  • Gulyás Gergely maradhat kancelláriaminiszter, Szijjártó Péter pedig külügyminiszter.
  • Lázár János egy új, agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel foglalkozó tárcát kaphat.
  • Kásler Miklós nyugdíjba vonulhat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetését várhatóan Szócska Miklós veheti át. Az egészségügy irányítása akár a Belügyminisztériumhoz is kerülhet, a tárcát továbbra is Pintér Sándor vezeti majd.
  • A felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára lesz a felelős. Jó eséllyel Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter is a kormány tagja marad.
  • A Blikk információi szerint Gál Kinga európai parlamenti képviselő lehet a családügyi miniszter Novák Katalin helyett, aki májustól köztársasági elnök lesz.

Áder János leköszönő köztársasági elnök május másodikán, 11 órára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését. Az államfő itt tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének szavazata szükséges.

Nyitókép: Az év első kormányülése a Karmelita kolostorban 2022. január 12-én – Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

 

 

 

 

#Belföld#kásler miklós#lázár jános#Választás 2022#kormányalakítás

Címlapról ajánljuk