Belföld

A külügyminisztériumot támadó orosz hackerek ügyében vétség miatt nyomoznak

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 13:23

Vadai Ágnes a legfőbb ügyészhez fordult. A DK-s politikus szerint Orbán Viktornak is tudnia kellett a támadásokról.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Direkt36 információi szerint az oroszok jó ideje hozzáférhetnek a magyar külügyminisztérium számítógépeihez. Az oknyomozó portál arról is írt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter már tudhatta, hogy az orosz titkosszolgálatok megtámadták és feltörték a minisztériuma informatikai rendszereit, amikor tavaly Barátságért Érdemrendet kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől.

A Direkt36-os cikk megjelenését követően Vadai Ágnes kérdést nyújtott be Polt Péternek arra vonatkozóan, hogyan értelmezi a legfőbb ügyész a hazaárulás bűntettének Btk. 258. paragrafusa szerinti tényállását – írja a 24.hu.

Vadai Ágnes idézte a Btk. 258. § (1) bekezdését, amely szerint hazaárulást az a magyar állampolgár követ el, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

A DK politikusa szerint az egészről Orbán Viktornak is tudnia kellett, a kormány azonban úgy alakította át a magyar kibervédelmet, hogy az tehetetlen az ilyen helyzetekben szemben, a támadások tényét pedig eltitkolták a nyilvánosság előtt.

Vadai megkérdezte a legfőbb ügyészt, indított-e eljárást a cikk alapján állam elleni bűncselekmények, például hazaárulás alapos gyanúja miatt.

A legfőbb ügyész válaszában jelezte, a kérdést feljelentésként értékelte és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította, amely a cikk megjelenése napján nyomozást rendelt el a Btk. 423. § (1) bekezdésébe ütköző információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt. 

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

 

#Belföld#szijjáró péter#vadai ágnes#hackertámadás#külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk