Belföld

Érdemes beülni az ellenzéknek a parlamentbe egy újabb kétharmad után?

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. április 6. 6:37

Megkérdeztük az ellenzéki összefogás Országgyűlésbe jutó pártjait, tudják-e még befolyásolni egyáltalán a magyar politikai életet és közvéleményt a parlamenti munkával, illetve készülnek-e valamilyen tervvel az elkövetkező négy évre.

A legnagyobb szívességet tennénk a Fidesznek, ha kivonulnánk a parlamentből, ugyanis onnantól kezdve párperces üléseken, nagy egyetértésben letárgyalnának mindent

– válaszolta az ellenzéki összefogás pártjainak küldött körkérdésünkre az MSZP sajtóosztálya. Három kérdést tettünk fel a parlamentben várhatóan önálló frakciót alakító szocialistáknak, a DK-nak, a Jobbiknak, az LMP-nek, a Momentumnak és a Párbeszédnek:

  • Az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után látják-e még értelmét a parlamenti politizálásnak, és ha igen, mi az?
  • Ha ellenzéki pártként frakciót alakítanak és felveszik a parlamenti mandátumukat, mivel befolyásolhatják még a hazai politikai életet és közvéleményt a jövőben, amit az elmúlt négy évben nem próbáltak meg?
  • Vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy nem veszik fel a mandátumaikat, és parlamenten kívüli mozgalomként próbálnak felkészülni a kormány esetleges bukására?

Az MSZP az rtl.hu-nak küldött válaszában azt írta, az ellenzéki pártok feladata, hogy alternatívát mutassanak fel, és rámutassanak a Fidesz korrupt, embertelen és gyűlöletkeltő rendszerére. Természetesen ennek számtalan eszköze van, az egyik ilyen a parlamenti munka, ez is egy olyan csatorna, amire odafigyel a nyilvánosság.

Amíg a választóink bizalmából őket az Országgyűlésben képviselhetjük, addig senki szeszélye miatt nem tesszük meg azt a szívességet, hogy egy ködös jövő kedvéért, figyelmen kívül hagyva a választók akaratát, nem vesszük át a mandátumot

– fogalmaztak a szocialisták.

A Demokratikus Koalíció rövid választ küldött kérdéseinkre: „A Demokratikus Koalíció győztes képviselői fel fogják venni a mandátumukat, hiszen 1,8 millió ember arra adott felhatalmazást, hogy képviseljük őket a parlamentben. Mi eddig sem hagytuk cserben a szavazóinkat, és ezután sem fogjuk. Az emberek arculcsapása lenne, ha megtagadnánk a parlamenti képviseletüket”.

A Párbeszéd válaszában azt írta, hogy bár a Fidesz által kialakított politikai és választási rendszer tisztességtelen és igazságtalan, ugyanakkor a választópolgárok által meghozott döntéseket tiszteletben kell tartani, az azokból fakadó következményeket le kell vonni.

A Párbeszéd frakciója – az elnyert egyéni, illetve listás mandátumokkal – erősebb lesz, mint a legutóbbi ciklusban, és mindent megtesz azért, hogy ellensúlyozza a hatalom túlfölényét

– írták, de gyakorlati részletekkel ők sem szolgáltak a parlamenti munka lehetőségeiről.

A Jobbik sajtóosztálya által küldött válasz szerint parlamenti jelenlét nélkül minimális esély sem lenne arra, hogy az ellenzék betölthesse mindenkori ellenőrző szerepét. Továbbá esély sem lenne arra, hogy a kormány bizonyos helyzetekben meghátrálásra kényszerüljön, vagy egyáltalán számonkérhető legyen.

A Momentum sajtóosztálya azt írta, az ellenzéki politizálást újra kell gondolni, és új alapokra kell helyezni. A párt vezetése pedig jelenleg is vizsgálja, hogy ennek mi a leghatékonyabb formája. 

Hamarosan döntés születik a mandátumok felvételével, illetve a parlamenti munkával kapcsolatban is

– írták. A párt és annak 11 képviselője újoncként jutott be a parlamentbe, de korábban, parlamenten kívüli mozgalomként értek el átütő sikert, ismertséget és társadalmi támogatottságot. Emblematikus pillanatuk volt például a 2016-os olimpiaellenes népszavazási kampány, amely végül az olimpiai pályázat visszavonására késztette az Orbán-kormányt.

A Momentum színeiben a zuglói egyéni választókerület megnyerésével parlamentbe jutott Hadházy Ákos már a 2018-ban elveszített választás után, még az LMP-frakció tagjaként azt mondta: az ellenzéki képviselők többsége „ijesztően hamar túltette magát azon a dilemmán, hogy egy tisztességtelen választáson létrejött és kétes legitimitású parlamentbe fognak beülni”. A teljes parlamenti bojkott lehetőségét is felvetette négy éve a politikus, és bár mandátumát felvette, a parlamenti politizálást nagyrészt tényleg bojkottálta, inkább az Országházon kívül folytatta korrupcióellenes tevékenységét.

Hadházy keddi interjújában a 24.hu-nak azt mondta: felvehetőnek látja az ellenzéki képviselők mandátumát, „de csak akkor, ha arra használják, amikre kell”.

A mandátum által lesznek fizetett politikusaink, akiknek lesz pénzügyi keretük, lesz stábjuk, lesznek lehetőségei, de ez csak akkor vállalható, ha nem játszunk el egy olyan parlamentet, mint amilyet Putyinnak játszik az orosz ellenzék

– mondta Hadházy.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke és a párt parlamentbe jutott képviselője telefonon válaszolt az rtl.hu kérdéseire. Szerinte az a 2,8 millió Fidesz-szavazó, aki a kormány maradására szavazott, attól biztosan nem fog megrezzenni sem, ha az ellenzéki képviselők nem veszik fel a mandátumaikat. Márpedig a jövőben választási sikert csak akkor lehet elérni, ha ezt a nagy fideszes választói tömböt le lehet bontani, vagy legalább az ellenzéki tömböt vissza lehet építeni.

1,8 millió ember arra szavazott, hogy az ellenzéki pártok bekerüljenek a parlamentbe. Ők arra adtak felhatalmazást, hogy a képviselői munkát ellásuk, kötelezettségeinket teljesítsük. A Nemzeti Együttműködés rendszerével szemben a parlamenten belül és kívül is meg kell képezni az ellensúlyokat

– fogalmazott Kanász-Nagy.

Hozzátette: Hadházy Ákossal abban egyetért, hogy a parlamenti munkát át kell gondolni, de ehhez a mandátumot fel kell venni. Továbbá szerinte is szükség van a frakcióalakítással járó állami támogatás felhasználására is, hiszen mind a parlamenten belüli, mint azon kívüli politizáláshoz anyagi forrásokra van szükség, mert ez egy demokráciában így működik.

Arra a felvetésre, hogy valójában inkább a Fidesznek van szüksége gyenge ellenzékre, hogy legyen ellenségképe, amire felhúzhatja a politikáját, az LMP-s képviselő úgy reagált:

az elmúlt 12 év megmutatta, hogy a Fidesz bármilyen valós vagy nem valós ellenségképet ki tud találni, attól teljesen függetlenül, hogy ki ül a parlamentben vele szemben.

Nyitókép: Beliczay László / MTI

#Belföld#parlament#mandátum#ellenzék#pártok#mszp#párbeszéd#momentum#lmp#jobbik#demokratikus koalíció#ma

Címlapról ajánljuk