Belföld

A kormány egy olyan „szupersalátának” nevezett egyházi törvényt nyújtott be, ami még az atomenergiát is szabályozná

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 22. 12:35

Az ellenzék szerint képtelenség egyetlen szavazással dönteni a törvényjavaslat által lefedett területről.

Megyei jogú várossá minősítenék a fideszes vezetésű Esztergomot és a momentumos vezetésű Baját, azonos szintűvé tennék a modellváltó és az egyházi egyetemek finanszírozását, bővítenék az Országos Atomenergia Hivatal jogkörét, a várnegyedi emlékhelyet pedig kibővítenék a Várkert Bazár épületével, ahol Orbán Viktor is mondta az évértékelő beszédét.

Ezeket mind-mind egyetlen egy törvénnyel lépnék meg a kormánypártok, amelyet a Jobbik részéről Balczó Zoltán „szupersalátának” ma az országházban. A képviselő azt mondta: 

elfogadhatatlan a javaslat, amely tizenkilenc, egymással össze nem függő területet szabályoz és amelyekről ezért nem lehet egyetlen szavazatban dönteni.

A törvénytervezetet Semjén Zsolt nyújtotta be, és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára terjesztette elő. Ő azt mondta: a megyék 1950-es, a kommunisták általi átszervezése több esetben járt a megyeszékhelyek áthelyezésével, a változások hátrányosan érintették Esztergomot és Baját.

Azt is elmondta azt MTI tudósítása szerint: a bevett egyház által fenntartott felsőoktatási intézmények a modellváltó intézményekhez – mint például az alapítványosított SZFE-hez – hasonlóan a közfeladatellátási finanszírozási szerződésben hatéves finanszírozási periódusra vonatkozó, mérhető vállalásokat tehetnek majd. Ezen célok között említette a lemorzsolódás csökkentését, a regionális megtartó erőt, a tudományos publikációk számának növelését, a nemzetköziesítést.

Ezenkívül ismertette a szupersaláta több levelét is:

  • változnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai, mivel ezentúl minden nagyvállalkozás Pest megyében induló beruházása is jogosult lesz az állami támogatásra
  • az Alkotmánybíróság minden döntése megjelenik az Ab hivatalos lapjában
  • a bíróság felülvizsgálhatja a Közbeszerzési Döntőbizottság szerződéseit kiemelten közérdekű ügyekben

Hiszékeny Dezső az MSZP részéről arról beszélt: a törvényjavaslat azért került az Országgyűlés elé, mert kampányidőszak van, „ezért  van néhány dolog, amit be kell biztosítani és egyes választókerületekben a kormánypárti jelöltnek segítségre van szükségre.

A DK szerint pedig a törvénnyel a kormány különbséget tesz egyházak és hívők között. Iványi Gábor esetére is utalt ezzel Arató Gergely képviselő.

„Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény és egyéb törvények módosításáról” nevű javaslatot itt lehet böngészni.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

 

#Belföld#parlament#salátatörvény#jobbik#soltész miklós#ellenzék#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk