Belföld

„Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek” – Novák Katalin az új államfő

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 8:06

Az országgyűlési képviselők közül 137-en voksoltak a Fidesz-KDNP jelöltjére, az ellenzéki indulóra, Róna Péterre 51-en szavaztak, azaz már az első fordulóban eredményes volt a választás. Május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik államfő a rendszerváltás után.

Novák Katalint választották köztársasági elnöknek

A titkos szavazás során nem történt érvényességet befolyásoló esemény. 195-en vették fel a szavazólapot, urnába 193 szelvény került. 

  • Érvénytelen: 5 
  • Érvényes: 188 szavazat
  • Novák Katalin: 137 szavazat
  • Róna Péter: 51 szavazat

Ennek megfelelően Novák Katalin lesz Magyarország új köztársasági elnöke. 

Ezekben a percekben leteszi az esküt is. Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Indul a titkos voksolás

Kövér László ismertette a szavazás szabályait, a képviselők megkezdik a voksolást, 40 percük lesz a procedúrára. 11:30-kor ismertetik az eredményeket.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Illiberális válasz vs. közmegyezés

A világ előtt álló problémákra az az egyik adható válasz, hogy korlátlan hatalmat adunk valakinek, ez az illiberális felelet, de Róna Péter szerint ez szembe megy az emberi természettel. 

A helyes válasz: ne rongáljuk azt, amiben már létrejött a közmegegyezés – vélte. 

Óriási egyetértés van ugyanis abban, hogy mi magyarok a Nyugathoz akarunk tartozni. Nem Oroszország és Törökország a mi világunk

– mondta. Miért kellene ezt félredobni egy orosz diktátor kedvéért – vetette fel. 

Koszticsák Szilárd/MTI

Arra is kitért, hogy minden szavazatnak egyenlőnek kell lennie, így nem lehet, hogy másfélszer annyit ér egy kormánypártra leadott szavazat, mint egy ellenzékire, vagy hogy néhányaknak jár egészségügyi ellátás, másoknak pedig heteket, hónapokat kell várniuk. Nem lehet, hogy 30 felfegyverkezett kommandós betörjön egy szegényeket ápoló jótékonysági alapítvány székhelyére, és az sem lehet, hogy sok honfitárs 1700 forintból kénytelen ellátni napi szükségleteit és hogy 74 százalék az EU-s létminimum alatt él, miközben mások jachton szórakoznak örömlányokkal – mondta.

Nyújtsunk kezet egymásnak, törekedjünk történelmi sebeink megértésére, még akkor is ha másik gyarló vagy esendő, akkor is, ha tőlünk különbözik, vagy ha tévúton jár. 

Barátkozás a gonosszal

Egy véres háború közelében vagyunk, amelyet egy olyan kormány indított el, amelyhez kormányunkat baráti kapcsolatok fűzik – mondta Róna Péter, aki szerint ez a helyzet a második világháborúhoz hasonló.

Koszticsák Szilárd/MTI

Megint félünk nevén nevezni a helyzetet. Tényleg nem tudjuk megkülönböztetni a jót a gonosztól, az igazságot a hazugságtól? A barátkozás a gonosszal belőlünk is gonoszt csinál – vélekedett. Azt is megjegyezte, hogy nem hiszi, hogy ez volna a magyar út. 

Róna Péter szerint az alaptörvény érvényben van, tehát a rendelkezéseit be kell tartani, 

de szerinte sokat segítene, ha az alkotmányokkal kapcsolatban támasztott igényeknek megfelelne. Az alaptörvény minden döntést az országgyűlés kezébe ad, de ezzel a kecskére bízza a káposztát – mondta. A hatalom ugyanis korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolúte korrumpál - tette hozzá.

Róna Péter: Nagyobb felelősség

Novák Katalin Róna Péter beszéde következett, aki először megköszönte a hat ellenzéki párt jelölését. Szerinte ez most sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint máskor.

Novák az alkotmányosság fenntartásán dolgozik majd

Felkeresem a faluvégi romatelepeken a cigányokat, a beteg gyerekeket, képviselni fogom Magyarországot – mondta, ugyanakkor azt is hozzátette: nem országjárásra készül, hanem csak ott lesz, ahová amúgy is tartozik. Első útjáról azt mondta, családjához megy haza, majd Lengyelországot keresi fel. 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Én nem az alkotmányosság lebontásán, hanem annak fenntartásán fogok dolgozni – jelentette ki Novák Katalin. 

Szuverenitás és család

A szuverenitás bölcsője a család, a szuverenitásról pedig soha nem tudok majd lemondani, legfeljebb a családban, Veres István (férje) javára – mondta. Azt is megjegyezte, hogy férjét sokak szerint first gentleman-nek kellene nevezni, de ő Veres István marad. 

Mi nők, gyereket vállalunk, főzünk, tanítunk, ablakot pucolunk, és férfiakat meghazudtoló bátorsággal védjük meg a családunkat, ha baj van – tette hozzá.

Nem ahhoz képest, hanem annak köszönhetően akarok jó köztársasági elnöke lenni az országnak, hogy nő vagyok 

– fogalmazott. Érdemes az angol gyep titkát megérteni, mégha egy magyar virágos közelebb is áll a szívünkhöz – fejtegette, majd arról beszélt, hogy bizonyos magyar értékekhez ragaszkodni kell, „Magyarország soha nem lesz Svájc”, nekünk a Kékes lesz a csúcs, a Balaton a riviéra és csak itt kezdődik minden recept úgy, hogy vágjunk fel egy fej hagymát.

Köszönöm miniszterelnök úr!

„Mi nők nem a háborút akarjuk megnyerni, hanem a békét. Ahogy Teréz anya mondta: a béke egy mosollyal kezdődik” – fogalmazott. 

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Ezt követően saját életútját ismertette. Külön köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy „részese lehetett a nemzetépítésnek”. 

Novák Katalin: Védhetetlen az orosz háború

Elsőként a kormánypártok jelöltje mondhatja el beszédét. 

Novák Katalin szerint egy háború árnyékolja be a választást, az Oroszország által indított támadás pedig védhetetlen és megmagyarázhatatlan. Megjegyezte: sokan segítenek a bajbajutottaknak, és így tesz „a válságkezelésben sokat tapasztalt kormány” is. 

Iványi Gábor is Róna Péter mellett

Megkezdődött a köztársasági elnök-választás procedúrája, Novák Katalin családjával ül a parlamentben, Róna Péter pedig egyebek mellett Iványi Gábor metodista lekésszel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

Novák Katalin már megérkezett a családjával

Hamarosan kezdődik a köztársasági elnök választás. Sokat jelent számomra, hogy a családom most is velem van – írta Facebook-oldalán a kormánypártok jelöltje.

 

Titkos szavazás lesz

Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata várhatóan 9 óra 30 perckor kezdődik az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival. Ha az első körben nem kapja meg egyik jelölt sem a kétharmados többséget, akkor tartanak egy második fordulót is, ahol már elég a szavazatok felét megszerezni.

A Fidesz és a KDNP képviselői Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert, míg az ellenzéki frakciók Róna Péter közgazdászt jelölték a tisztségre.

Az Országgyűlés titkos szavazással dönt az új államfő személyéről, a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja meg.

Iványi Gábor helyett végül Róna Péter lett az ellenzéki jelölt

Az ellenzéki pártok több nevet is bedobtak mielőtt hivatalosan is úgy döntöttek, hogy Róna Péter közgazdászt jelölik a posztra. 

Felmerült például Elek István volt MDF-es és fideszes politikus, valamint Iványi Gábor metodista lelkész jelölése is. Utóbbi Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kérdésére azt mondta, hajlandó lenne vállalni a felkérést, ám végül – feltehetően a Jobbik ellenállása miatt – mégsem rá esett az ellenzék választása. 

A 79 éves Róna Péter Miskolcon született, édesapja a magyar légierő főhadnagya volt. Gyermekkorának egy részét a kárpátaljai Rahón töltötte. Eredetileg képzőművésznek készült. 

1956 decemberében édesanyjával Ausztriába menekült, 1957-ben Washingtonban telepedtek le. 1964-ben végzett a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol közgazdaságtant, illetve gazdaságtörténetet tanult, majd ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemen jogot hallgatott.

Több mint húsz évet dolgozott a Schroder csoportnál, 1985-ben az IBJ Schroder Bank & Trust Company vezérigazgatója lett. 1991-ben tért haza és az Első Magyar Alap befektetési vállalkozást vezette.

Tiszteletbeli professzora az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának. Vendégtanár az Oxfordi Egyetem egyik kollégiumában, ahol 2010-ben a tanári kar rendes tagjává választották, ezzel egyidőben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

2011 után az LMP pártalapítványának, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke lett, később a párt programtanácsának elnökének választották. A 2018-as országgyűlési választás után lépett ki a pártból. 

Két gyermeke és két unokája van, Oxfordban és Kisasszondon él feleségével, Kingával és lányukkal, Emmával.

Nincs esély, mégis állított jelöltet az ellenzék

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk” – mondta korábban Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki frakciók egyébként nem tartják tisztességesnek, hogy néhány héttel mandátumának lejárta előtt a jelenlegi Országgyűlés fideszes többsége dönti el, ki töltse be a köztársasági elnöki tisztséget. Közleményükben kifejezték elkötelezettségüket a közvetlen köztársaságielnök-választás iránt.

Az ellenzéki pártok azt is kifogásolták, hogy Kövér László házelnök „felrúgva az évtizedek óta kialakult parlamenti szokást”, nem fogja felolvasni a jelöltek életrajzát az elnöki emelvényről a csütörtöki államfőválasztás előtt. A pártok szerint az is Kövér László szegénységi bizonyítványa, hogy Róna Péter sajtótájékoztatót sem tarthat az Országgyűlés épületében.

Sokáig Trócsányi Lászlót emlegették, de Novák Katalin lett a befutó

Áder János 2012-ben váltotta Schmitt Pált az államfői székben. Két ciklust, azaz 10 évet töltött el köztársasági elnökként, azaz őt nem lehetett volna ismét jelölni. 

Máthé Zoltán/MTI

Tavaly nyáron sokan még Trócsányi László volt igazságügyi minisztert tartották esélyesnek a pozícióra, de a Fidesz-KDNP végül nem őt, hanem Novák Katalin volt családügyi minisztert jelölte. 

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden, Novák Zoltán és Mohácsy Katalin orvosok második gyermekeként. 

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban.

Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyerekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter.

Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül, középszinten spanyolul. 

Férje Veres István, aki az Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Három gyereke van: Ádám, Tamás és Kata.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

#Belföld#parlament#novák katalin#áder jános#róna péter#köztársasági elnök#szavazás

Címlapról ajánljuk