Belföld

Budapest csak májusig működtethető a kormány pénzügyi támogatása nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 18:53

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nincs B-tervük, csak féléves költségvetést készítettek.

A következő kormány pénzügyi segítsége nélkül aligha működtethető tovább Budapest – mondta a Népszavának Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes szerint a Fővárosi Közgyűlés politikai értelemben féléves költségvetést fogadott el 2022-re. A működési bevételek közé eleve betervezték az elvont 20 milliárdos iparűzési adó kormányzati kompenzációját, a fejlesztésekre szánt 30 milliárdos hitel felvételét, amelyet az új kormánynak kell engedélyezni.

Budapest sorsa annak a kormánynak a kezében van, amelyik gyakorlatilag csak Budapesten szenvedett vereséget. A fővárosiak láthatóan változást akarnak városvezetés és a kormány kapcsolatában

– utalt arra Kiss Ambrus, hogy Budapesten kettő kivételével az összes választókerületben az ellenzéki közös képviselőjelöltje győzött a kormánypárti jelöltekkel szemben.

A főpolgármester-helyettes szerint a járvány utáni válság, a háború, valamint a drámai energia- és üzemanyagár-robbanás súlyos többletkiadást jelent a fővárosi cégeknek. Csak a BKV 13 milliárdos extra költséggel számol emiatt, amit egymagában nem tud kigazdálkodni.

„Ha jelent még valamit a demokrácia ebben az országban, akkor az új Orbán-kormány leül tárgyalni a főváros vezetésével és új utakat keres” – jelentette ki Kiss Ambrus.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#budapest#költségvetés#kormány#kiss ambrus#főpolgármester-helyettes

Címlapról ajánljuk