Belföld

Átlátszó: Az ukrán elnöknek beszóló Rákay Philip rendszeres vendég a Roszatom irodájában

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 21:01

Sokszor látták az influenszert megfordulni az orosz állami vállalat budapesti fióktelepén.

Számos alkalommal megfordult a Roszatom budapesti irodájában Rákay Philip – írja az Átlátszó. Az orosz állami vállalat magyarországi fiókcége tavalyig bérelt irodát egy XII. kerületi társasházban, itt látták sokszor a fideszes influenszert, akinek rendszeresen a Roszatomnál akadt dolga.

Mint múlt héten megírtuk, Rákay Philip egy Facebook-bejegyzésben kérte számon az orosz támadás alatt álló Ukrajna elnökén, hogy azt kérte Orbán Viktortól: döntse el, velük van-e, vagy Oroszországgal. Az influenszer azzal vádolta meg Volodimir Zelenszkijt, hogy „ugyanabból az amerikai kottából beszél”, mint a hazai baloldal politikusai, és azt is megkérdezte tőle, hogy

Nem szégyelled magad, Zelenszkij?

Az nem túl valószínű, hogy Volodimir Zelenszkijhez eljutna Rákay Philip üzenete, az influenszer inkább a magyar választókhoz szólhatott bejegyzésében, amit azzal fejezett be, hogy szerinte a választáson újra Orbán Viktornak szavaznak majd bizalmat.

Az Átlátszó szerint a Roszatom terjeszkedése orosz geopolitikai érdekeket szolgál. A vállalat szakemberei jelentek meg az oroszok által elfoglalt ukrajnai atomerőműveknél is, megpróbálva átvenni azokat. Rákay Philip pedig annak a kormánybarát influenszercsoportnak, a Megafonnak a tagja, amelynek üzeneteit sok százmillió forintos hirdetési költéssel terjesztik a Facebookon.

Az Átlátszó által idézett adatok szerint Rákay Philip cége, a Norton Consulting Zrt. 2020-ban 540 millió forintos forgalom után 392 millió forint adózott nyereséget termelt úgy, hogy a vállalkozásnak nincs honlapja, és ügyfelei sem ismertek. A portál szerette volna megtudni, hogy az influenszernek van-e gazdasági kapcsolata a Roszatommal vagy annak magyarországi leányvállalatával, vagy más okból jár-e rendszeresen az irodájukba, de nem kapott választ.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#rákay philip#roszatom#ukrajna#oroszország#volodimir zelenszkij

Címlapról ajánljuk