Belföld

Elnöki kegyelmet kapott a cigarettázó diákkal összetűző pécsi tanár

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 20:58

Áder János döntésével megszűnt a bírósági eljárás.

Elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső elítélt pécsi tanár – közölte Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán, amit a hvg.hu vett észre.

Hoppál szerint Áder János köztársasági elnök kegyelmével megszűnt a bírósági eljárás, és a korábbi, pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis. Ez egyben azt is jelenti, hogy a foglalkozásától sem tiltják el a tanárt.

A 36 éve tanító, büntetlen előéletű pedagógus még szeptemberben összevitatkozott egy, az iskola előtt tiltott helyen cigarettázó, 16 éves fiúval.

Miután a vita elmérgesedett, a tanár percekig nem engedte el a fiatalt. Az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta.

A bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt, de a pedagógus fellebbezett az ítélet ellen. December elsején kezdődött volna a per a Pécsi Járásbíróságon, de elmaradt, mert a védő kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

Az ítélet után Pécsen több száz fős szimpátiatüntetést tartottak Jancsula tanítványainak szülei és volt diákjai, és a közösségi médiában is ezrek fejezték ki szimpátiájukat a tanárral.

Nyitókép: Áder János köztársasági elnök a Pilisi Parkerdő Zrt. pilisszentkereszti erdészetében 2022. március 21-én. – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#áder jános#kegyelem#tanár#pécs

Címlapról ajánljuk