Belföld

Egy civil gép elleni bombafenyegetés miatt riasztották a magyar Gripeneket

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 20:54

Belgrádból Szentpétervárra tartott volna a gép, de a lengyel légtérben járva bombafenyegetést kapott, visszafordították. 

Egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgépet ért bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora este – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közlemény szerint a repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, ezért onnan visszafordították Belgrád felé. Emiatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását.

A szerb felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-szerb határig kísérték, ahol az elhagyta a magyar légteret – tájékoztatott a HM.

Ezt követően a  Gripenek a határ menti térségben maradtak, és járőrfeladatokat hajtottak végre. A civil gép földet érése után visszatértek a kecskeméti bázisra – írták.

Mint arról nemrég beszámoltunk, az Air Serbiának kiemelkedő bevételt hoz, hogy a környéken egyetlen országként még indít járatokat Oroszországban, az utak azonban sokszor meghiúsulnak a bombafenyegetések miatt.

Az ukrajnai háború kezdete óta már negyedszerre riasztják a Magyar Honvédség vadászrepülőit.

Nyitókép: A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülői – Komka Péter/MTI

#Belföld#gripen#légvédelem#honvédelmi minisztérium#légtér#belgrád#szentpétervár#bombafenyegetés

Címlapról ajánljuk