Belföld

A Budapestre érkezett menekülteknek több mint fele gyerek

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 19:10

A fővárosban jelenleg több mint 900 rövid távú férőhely van.

Több mint fele kiskorú az Ukrajnából érkezett és a fővárosi szállásokon elhelyezett menekülteknek – derült ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes összesítéséből. A Népszava cikke szerint Budapestnek jelenleg több mint 900 rövid távú férőhelye van, ez a civilek, a karitatív szervezetek és a főváros összes kapacitása. 

A tegnapi adatok szerint 103 szabad hely volt. 

Kiss Ambrus eddig több mint kétezer ukrán menekültnek segített Budapest szállással, étkezéssel. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint március 20-ig 312 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából. 

Az érkezők közül a néhány fős ukrán családok zömében szinte azonnal tovább utaznak nyugatra. Az Ukrajnában tanuló harmadik világbeli diákoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, többen ugyanis Magyarországon folytatnák tanulmányaikat. A kárpátaljai magyar családok nagy része szintén nem tervezi a tovább utazást. 

A Népszava információi szerint a kormány az önkormányzat kihagyásával döntött a BOK Sportcsarnok tranzitváróként való megnyitásáról. 

A menekültellátást karitatív szolgálatok és a civilek végzik, a szállítást pedig az önkormányzat buszai. 

Kiss Ambrus szerint a csarnok amúgy igényesen kialakított, ám szerinte gond, hogy miközben eddig két pályaudvaron volt igény segítségre, a BOK megnyitásával, Kőbánya felsővel együtt (innen viszik a menekülteket buszokkal a sportcsarnokba) már négy helyszínen. Azzal ugyanakkor egyetértett, hogy a Keleti pályaudvar nem igazán volt alkalmas menekültpont üzemeltetésére.

Nyitókép: Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő kislány a budapesti BOK csarnokban – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#menekült#orosz-ukrán háború#ukrajna#budapest#kiss ambrus

Címlapról ajánljuk