Belföld

Rosszul írták fel Batthyány Lajos nevét egy 16 milliós szoborra, az alkotó megmagyarázza

rtl.hurtl.hu

2022. március 18. 10:37

Kásler Miklós adta át a szobrot, egy betű mínusszal. 

Minden összejött, de elsősorban kevés volt az idő, ezért adta át hibás felirattal a 16 millió forintos szoborként elhíresült sárvári Batthyány Lajos-szobrot Kásler Miklós Emmi-miniszter március 14-én, a városi megemlékezés részeként – tudta meg a Telex a szobor alkotójától, R. Törley Máriától.

Elsőként az úgytudjuk.hu írta meg csütörtökön, hogy hiba csúszott a szobor feliratába: Gróf Batthyány Lajos helyett Gróf Batthány Lajos került rá. A hiva miatt a szobor talapzatát egy magyar zászlóval tekerték körbe, azonban azon átlátszott a felirat, így derült ki a betűhiány.

Fotó: Varga György / MTI (részlet)

R. Törley Mária szobrászművész, a Batthyány-szobor alkotója a Telexnek azt mondta: szinte csoda, hogy egyáltalán át tudták adni a szobrot március 14-én, ugyanis a megelőző hétvégén a kamionstop miatt alig ért oda a talapzat. A kamion pénteken délután érkezett meg a talapzattal, amit ezután külön hosszú emelővel rendelkező daruval kellett beemeltetni a térre, ugyanis a díszkőre nem hajthat fel akármilyen súlyos jármű.

A talapzatot pénteken késő délután tették be a térre, miután összeépítették a szoborral, a kőfaragónak a helyszínen kellett felvésnie a feliratot. A március 14-i, hétfői átadót megelőző szombaton kezdett hozzá a munkához, éjjel azonban már dermesztő hideg lett, ekkor nem tudta folytatni, csak másnap délben. Egész nap vésett, éjjel is, úgy, hogy időnként beült melegedni az autójába – majd az átadó napjának reggelén, 7 órakor fejezte be a munkát – a hibás felirattal. Ekkor már csak 4 óra volt hátra az átadóig.

„Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Este még megnéztem, éjjel nem voltam kint, csak másnap reggel. Ekkor vettük észre a hibát. A polgármester úr fiának támadt az a zseniális ötlete, hogy takarják körbe a magyar zászlóval” – mondta a lapnak R. Törley Mária, aki hozzátette: a kőfaragó vasárnap nekikezd a korrekciónak.

Nyitókép: Varga György / MTI

 

 

#Belföld#batthyány lajos#szobor#r. törley márta#sárvár#kásler miklós

Címlapról ajánljuk