Belföld

Publicus: A fideszesek negyede Ukrajnát hibáztatja a háború miatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 6:38

A megkérdezettek majdnem 60 százaléka azt állítja, elégedett azzal, ahogy a kormány a háborúra reagált. 

A kormánypárti szavazók mindössze 44 százaléka tartja agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, negyedük az ukránokat hibáztatja, egyharmaduk pedig nem mond véleményt a történtekről – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava ismertetett. A teljes lakosság körében 64 százalék gondolja úgy, hogy Oroszország az agresszor.

Az ellenzéki táboron belül több mint 90 százalék ítéli el az orosz támadást.

Nem ennyire szélsőséges a különbség annak megítélésében, hogy átterjedhet-e a háború Magyarország területére, de azért egyértelmű, hogy ezt a lehetőséget az ellenzéki szavazók valószínűbbnek látják, mint a kormánypártiak. Összességében azonban csak a megkérdezettek 14 százaléka szerint kell számolni egy ilyen forgatókönyvvel. Ennél is kevesebben, a válaszadók tizede lát reális esélyt arra, hogy az orosz-ukrán háborúban atomfegyvert is bevetnek. 

A magyar közvélemény bízik a NATO-ban, a megkérdezettek több mint 80 százaléka szerint tagságunk a szövetségben biztonságot jelent hazánk számára. 

Az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat a kormánypártiak harmada túlzónak tartja, az ellenzékiek azonban ennél is nagyobb arányban támogatnának még keményebb lépéseket.

Az igazán kiugró eltérések a politikai táborok között azonban nem ezeknél a kérdéseknél buktak ki, hanem amikor Orbán Viktor és kormánya oroszokhoz fűződő viszonya került terítékre.

A Fidesz-szimpatizánsok 81 százaléka szerint minden rendben, nincs rá szükség, hogy a miniszterelnök a jelenleginél keményebben ítélje el Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az ellenzéki szavazók 90 százaléka szerint azonban nagyon is ezt kellene tennie.

A megkérdezettek majdnem 60 százaléka azt állítja, elégedett azzal, ahogy a kormány a háborúra reagált. 


Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#publicus intézet#közvélemény-kutatás#felmérés

Címlapról ajánljuk