Belföld

„Baján véget ért a rezsicsökkentés”

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 13:50

150 milliós kölcsönre szorul a városi távfűtőcég, az ITM 48 napja nem válaszol a bajaiak megkeresésére. Ezért csütörtökön rendkívüli testületi ülésen döntött a képviselőtestület, hogy pénzügyi támogatást ad az önkormányzati tulajdonú Baja Energetika Bajai Energia Racionalizációs és Távhőszolgáltató Kft.-nek, hogy ki tudja fizetni a megnövekedett gázszámlát. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a kormány segít, de hogy mikor, azt nem tudta megmondani.

A világpiaci energiaárak elmúlt hónapokban tapasztalt meredek emelkedése miatt rendkívül nehéz helyzetbe került a bajai távhőcég. Emiatt a városvezetés egy januári határozatában úgy döntött, kezdeményezik az innovációs és technológiai miniszternél, hogy a kormány kompenzálja a megnövekedett kiadásaikat. Erre választ még nem kaptak, ezért csütörtökön rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak a városban.

Az előterjesztés szerint „a Baja Energetika Kft. az árbevételét a rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabályi előírás miatt emelni nem tudja, március közepére a Kft-nél jelentős összegű likviditási probléma keletkezett. Amennyiben nem fizeti ki a Kft. a hőtermelő által kiállított számlákat, a hatályos szerződés értelmében az jogosult a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő összegű késedelmi kamatot felszámítani, a hőszolgáltatást korlátozni esetleg szüneteltetni.”

Nyirati Klára ellenzéki polgármester azt írta az előterjesztésben, hogy „2022. március 17. napján bekövetkezik az a helyzet, amikor a Kft. önerőből nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit a távhőtermelő Greenergy-Power Kft. felé.” A távhőszolgáltató összesen 177 millió forintos tartozása halmozódott fel, mert a lakóktól a fűtésért és a meleg vízért beszedhető összeg a rezsicsökkentés miatt még a szükséges hőmennyiség előállításának árát sem fedezi.

A polgármester előterjesztése szerint az önkormányzat közvetlen beavatkozására van szükség, ezért 150 millió forint visszafizetendő működési támogatást (azaz kölcsönt) kell biztosítani a város cégének.

Ezt meg is szavazták csütörtökön a képviselők. Az ITM-nek címzett megkereséséről Palkovics László minisztert kérdezte az rtl.hu.

A távhőszolgáltatóknak a kormány segítséget tud nyújtani. Nemcsak ők keresnek, hanem megkeresett Győr is. Ezekre igyekszünk megoldást találni

– mondta Palkovics László, aki azonban arra nem tudott válaszolni, hogy ez mikorra várható, csak annyit közölt az rtl.hu-val, hogy hamarosan lesz megoldásuk.

Baja alpolgármestere azonban elmondta, január 27-én fordultak a kormányhoz, 48 napja nem kaptak választ.

Baján véget ért a rezsicsökkentés, minden bajaira átszámítva 4300 forintot jelent a mostani kölcsön 

– tette hozzá Hajdu Miklós.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#baja#távhő#rezsicsökkentés#palkovics lászló#itm

Címlapról ajánljuk